Връзки за достъпност

Извънредни новини

София призова българите в Украйна да напуснат страната


Външният министър Теодора Генчовска. Снимката е архивна
Външният министър Теодора Генчовска. Снимката е архивна

Министерството на външните работи (МВнР) призова българските граждани в Украйна да напуснат страната и препоръчва да не се пътува до тази страна. В апела на институцията не се посочват причините.

В края на 2021 г. Русия струпа над 100 хил. войници и тежка бойна техника до границите с Украйна, което породи опасения от нахлуване в страната. Вашингтон твърди, че Русия може да нападне Украйна "във всеки момент", включително и преди края на Олимпиадата в Пекин, която завършва на 20 февруари.

С призива на МВнР България стана една от десетките страни, които предупредиха гражданите си да напуснат Украйна в името на тяхната сигурност.

По данни, валидни към неделя сутринта, най-малко 35 държави са призовали гражданите си да напуснат Украйна. Сред тях са САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, страни от ЕС, Япония, Израел, Южна Корея, ОАЕ, Саудитска Арабия, Кувейт, Йордания, Мароко.

Повечето от тези държави отправиха призивите си в последното денонощие.

В тези часове САЩ и Франция предприеха усилени дипломатически стъпки за диалог с Русия. Само в събота бяха проведени четири разговора - между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров, между президентите Путин и Байдън, както и между президентите Путин и Макрон, както и между руския министър на отбраната Сергей Шойгу и неговия американски колега Лойд Остин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG