Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отговорност за риска от война носи Русия". Щайнмайер беше преизбран за президент на Германия


Франк-Валтер Щайнмайер
Франк-Валтер Щайнмайер

Федералното събрание на Германия преизбра Франк-Валтер Щайнмайер за президент на Германия. Той получи 1045 гласа от 1425 действителни бюлетини, предаде Дойче веле..

Според германската конституция президентът на страната се избира от Федерално събрание, в което влизат депутатите и делегати на федералните провинции.

Гласуването бележи началото на втори петгодишен мандат за социалдемократа Щайнмайер. Той беше подкрепен от партиите в управляващата коалиция и от опозиционния ХДС/ХСС.

За него не гласувааха популистите от "Алтернатива за Германия" и "Левите".

Франк-Валтер Щайнмайер е на 66 години. Той беше избран за президент за първи път през 2017 г. Преди това той беше външен министър и вицеканцлер.

Москва носи отговорността за риска от война в Европа, каза Щайнмайер в речта след преизбирането си. "Има голям риск от военен конфликт, от война в Източна Европа и отговорност за това носи Русия", каза той, цитиран от АФП.

Щайнмайер е един от участниците в международните преговори за регулиране на конфликта в украинския район Донбас от 2014 г. Тогава подкрепяни от Русия сепаратисти се провъзгласиха за самостоятелна република.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG