Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна иска среща с Русия в следващите 48 часа. Киев получава още оръжия от Запада


Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба
Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба

Украйна поиска среща с Русия в рамките на следващите 48 часа, за да обсъди ескалацията на напрежение заради струпаните по границата ѝ руски войски. От Киев се позоваха на договореностите, свързани с участието в Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE), в която член е и Москва, съобщи Би Би Си.

В последните месеци на 2021 г. Русия струпа над 100 хил. войници и техника по границата си с Украйна. Това породи съмнения от страна на Запада, че се готви инвазия, но към момента от Кремъл отричат да имат подобни намерения. Очакванията на САЩ са, че руските войски могат да нахлуят „във всеки момент“, дори и преди края на Олимпийските игри в Пекин, които приключват на 20 февруари. През изминалите дни над 35 държави, сред които и България, призоваха гражданите си да напуснат Украйна и да не пътуват до тази страна, а някои от тях изтеглиха значителна част от дипломатите си.

Уроци по война: Учениците в Украйна се подготвят за най-лошото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

По указания на министър Теодора Генчовска Министерството на външните работи на България сформира кризисен щаб, който постоянно да следи ситуацията около Украйна и е в готовност да предприеме действия по евакуация на български граждани от страната.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба обясни призива си като следваща стъпка за Украйна. Според него свикването на срещата в OSCE е най-логична, тъй като до момента Русия е отхвърляла всички формални искания да обясни за действията си.

„Ако Русия е сериозна, когато говори за независимостта на отбраната в пределите на OSCE, тя трябва да изпълни ангажиментите си за военна прозрачност, за да деескалира напрежението и да увеличи спокойствието за всички“, каза Холеба.

В същото време президентът Володимир Зеленски продължава да отстоява тезата, че не вижда причина за „паника“ във връзка с действията на Русия. В неделя той проведе телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън. В него двамата лидери за пореден път се обявиха за търсене на решение за кризата по дипломатичен път. Ден по-рано президентът на САЩ проведе и разговор с Владимир Путин.

В същото време западни страни не спират с подкрепата си за Украйна. В неделя Киев получи системи за противовъздушна отбрана „Стингър“, както и боеприпаси, които пристигнаха от Литва. Освен това САЩ изпрати и допълнително 180 тона боеприпаси за украинските военни.

Великобритания обяви, че подготвя пакет от военна и икономическа помощ за Украйна. Говорител на правителството подчерта, че целта на Лондон е разрешаване на кризата чрез дипломация, но също, че Русия може да предприеме инвазия „всеки момент“. По-късно през седмицата се очаква премиерът Борис Джонсън да направи обиколка в Европа, на която ще преговаря за общи действия спрямо Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG