Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мостът между Канада и САЩ е отворен за движение


Близо седмица мостът Амбасадор между САЩ и Канада беше блокиран от протестиращи срещу мерките срещу COVID-19
Близо седмица мостът Амбасадор между САЩ и Канада беше блокиран от протестиращи срещу мерките срещу COVID-19

Мостът Амбасадор, който свързва САЩ и Канада, вече е отворен за движение. Съоръжението беше блокирано за няколко дни от протестиращи срещу мерките срещу COVID-19.

В неделя канадската полиция разпръсна със сила протеста, който беше окупирал най-натоварения наземен граничен пункт в Северна Америка за повече от шест дни. Полицията в Уиндзор, Онтарио, заяви, че над 20 души са били арестувани, без да оказват съпротива, както и че седем автомобила са били изтеглени от моста, а още пет превозни средства са били иззети от властите.

"Конвой на свободата" или "миниатюрно малцинство". Кой блокира Отава
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Действията на полицията дойдоха след съдебна заповед от петък, с която беше постановено прекратяването на протеста.

Най-известните участници в тези протести са шофьорите на камиони, които се определиха като "Конвой на свободата". По-късно това име беше взето и от всички останали протестиращи. Преди две седмици те блокираха с различни превозни средства центъра на Отава. После се насочиха към окупирането на моста Амбасадор, по който минава около 25% от търговията между САЩ и Канада.

Протестът в Канада насърчи аналогични прояви във Франция, Нидерландия и Нова Зеландия. В събота Париж беше блокиран от стотици превозни средства. Хора, дошли от цялата страна, протестираха срещу изискването за сертификат при влизане в заведения и обществени сгради. Полицията използва сълзотворен газ и арестува десетки участници.

Подобни сцени се наблюдаваха и в Хага, а следващата дестинация по данни на Би Би Си ще бъде Брюксел, където провеждането на протеста беше забранено от градската управа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG