Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската фигуристка Валиева продължава участието в Пекин, въпреки положителната допинг проба


Камила Валиева по време на игрите в Пекин
Камила Валиева по време на игрите в Пекин

Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева ще продължи участието си на Олимпийските игри в Пекин. Това става възможно след решението на Спортния арбитражен съд (Cas) в Лозана, съобщи Би Би Си.

Правата на руската състезателка бяха временно замразени на 8 февруари, след като стана ясно, че в края на декември тя е дала положителна допинг проба при участие на друго състезание. В организма ѝ е било открито веществото триметазидин, което се използва за сърдечни проблеми и е в списъка със забранени субстанции. Нарушението беше открито едва след началото на игрите в Пекин и ден, след като Валиева участва в отборното състезание по фигурна пързаляне.

В понеделник от Спортния съд потвърдиха решението на Руската допингова агенция за отмяна на санкцията за Валиева. От съда мотивират решението си с това, че лишаването ѝ от права ще ѝ нанесе „непоправима щета“.

„Състезателката трябва да се възползва от следното изключение: Тя е под 16 години и е защитена според правилника на Световната антидопингова агенция (WADA)“, се казва в мотивите към решението. От съда добавят, че в решението им роля играе и „сериозният проблем“ около късното известяване на резултатите от пробите, което „не е било по вина на състезателката“.

Решението на съда идва, след като Международният олимпийски комитет (МОК), WADA и Международният съюз по кънки (ISU) обжалваха решението на руската антидопингова агенция да отмени наказанието на Валиева. Така тя ще може да участва в кратката програма при дамите, която по график ще започне във вторник 15 февруари.

Все още не е ясно какво ще се случи с титлата за руския състав от отборната надпревара. Подобно решение ще бъде взето от МОК след края на игрите. От WADA ще разследват треньорите на Валиева, лекаря на руския отбор, както и част от съотборниците ѝ за евентуална намеса около положителната ѝ допинг проба.

Русия е в центъра на няколко допинг скандала, които доведоха дотам, че на руските състезатели беше отнето правото да се състезават под националния си флаг. На Олимпиадата в Пекин те се явиха под знамето на РОК - Руския олимпийски комитет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG