Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховната прокуратура отмени отказа на спецпрокурорите да разследват Христо Терзийски 


Настоящият вътрешен министър Бойко Рашков (вляво) и предшественикът му начело на МВР Христо Терзийски
Настоящият вътрешен министър Бойко Рашков (вляво) и предшественикът му начело на МВР Христо Терзийски

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отказа на Специализираната прокуратура да образува разследване по сигнал за участие в организирана престъпна група срещу бившия директор на полицията, ексвътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Христо Терзийски.

Това става ясно от постановление на ВКП, издадено на 21 януари, с което Свободна Европа разполага. Произнасянето на най-висшата прокуратура е по жалба на дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР.

В средата на декември миналата година вътрешното министерство официално съобщи, че атакува пред ВКП отказ на спецпрокруатурата да разследва Терзийски. Той е постановен на 6 януари и е потвърден от Апелативната специализирана прокуратура на 22 март 2021 г.

Сега последната инстанция в държавното обвинение отменя тези две постановления и връща казуса за ново произнасяне на спецпрокуратурата. ВКП ѝ разпорежда да прецени “всички материали, относими към преписката”, и да направи “правилни и обосновани правни изводи”.

Този развой на случая означава, че сега спецпрокуратурата може отново да разгледа доказателствата и да откаже да образува разследване срещу Терзийски, но може и да промени мнението си и да образува досъдебно производство.

Нито МВР, нито ВКП споменават поименно настоящия депутат и бивш вътрешен министър, но и в съобщението на министерството, и в постановлението на прокуратурата се споменава бивш директор на Главната дирекция “Национална полиция”, който е бил обект на прокурорска проверка през 2020 г. Тогава Терзийски заемаше този пост. Освен това източници от МВР потвърдиха пред Свободна Европа, разработката на “Вътрешна сигурност” е била именно срещу него.

Основната критика на ВКП е, че първата инстанция е отказала да образува разследване срещу Терзийски “при липса на мотиви, въз основ на които да може да се направи обективна преценка за наличие или липса на данни по преписката за извършено престъпление от общ характер”.

Освен това е потвърдено възражението на МВР, че този отказ е постановен преди изпращането на протоколите от използваните по разработката срещу Терзийски специални разузнавателни средства (СРС). На практика така резултатите от това послушване изобщо не са били взети предвид от спецобвинителите, когато са преценили, че няма достатъчно данни за образуване на разследване.

“В конкретния случай вътрешното убеждение на наблюдаващия прокурор при СП е формирано при неизяснени в пълнота фактически данни поради прибързани и неправилно обосновани правни изводи”, обобщава Върховната касационна прокуратура в мотивите си, с които връща проверката за преразглеждане от спецпрокуратурата.

Разработката на “Вътрешна сигурност” в МВР беше събрала данни, че Терзийски е участвал заедно със свои колеги от Главна дирекция “Национална полиция” (ГДНП) в организирана престъпна група (ОПГ). Тези заключения са докладвани на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов, както и на ДАНС и прокуратурата.

През юни 2020 г. водещите разработката са докладвали, че са събрали достатъчно данни за „съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП“, съобщи МВР преди два месеца, с уточнението, че въз основа на това заключение е направено искане „за образуване на досъдебно производство“, което е било отхвърлено от двете спецпрокуратури.

Терзийски смени Маринов като вътрешен министър през юли 2020 г. заради случаите на полицейско насилие в началото на миналогодишните протести и сблъсъците между униформени и граждани, искащи да достигнат плажа в парк „Росенец“ до лятната резиденция на Ахмед Доган. Дотогава той оглавяваше националната полиция.

След оповестяването на информацията за тази разработка двамата бивши вътрешни министри от ГЕРБ я неглижираха, повтаряйки тезата на главния прокурор Иван Гешев, че активността на МВР под ръководството на Бойко Рашков води до „продължаване и разпалване на започналата война между МВР и прокуратурата“. Нито Терзийски, нито Маринов обаче коментираха заключенията на “Вътрешна сигурност” в МВР по същество.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG