Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кралят на казината". Още един труп от списъка с приближени до турския елит


Халил Фалялъ
Халил Фалялъ

Кара скъпи коли и живее в палати. Движи се с охрана. Това обаче не го спасява. Днес той е поредният убит от списъка с имена, които бяха осветени като близки до турския елит.

Известен е като „кралят на казината“ в Кипър. Разследван е за търговия с наркотици, оръжие и пране на пари в Съединените щати. Част от следите водят и към България. Името му беше осветено миналата година от турския бизнесмен Седат Пекер за връзки с турския политически елит.

Той е Халил Фалялъ и беше убит показно в началото на февруари. Смъртта му се случва месец след тази на „човека с куфарчетата“ Танер Ай. А сега за всичко това едно по едно.

Убийство като на филм

Очевидно мерките за безопасност са били важни за Халил Фалялъ. Когато започва стрелбата с автоматично оръжие, той е пътувал в първата кола. В тази зад него са били членове на неговото семейство. Фалялъ е бил засипан с дъжд от куршуми. Шофьорът му е загинал на място, а той - по-късно в болницата. Нападателите са избягали. Всичко това се случва в началото на февруари в Северен Кипър. Това е северната част от острова, която се отцепва през 1974 г. и до днес е призната единствено от Турция.

„Убийството на Фалялъ е толкова професионално, колкото и филмите“, пише турският журналист Ерк Аджарер.

Кой е Халил Фалялъ

Халил Фалялъ е известен турски бизнесмен. Живее в Северен Кипър и официално се занимава с хазарт и хотелиерство. Наричат го „кралят на казината“.

В профила си във Фейсбук обича да демонстрира богатството си.

Миналата година името му беше споменато във видеата, които публикува от Дубай осъжданият турски бизнесмен Седат Пекер. В началото на май миналата година той започна серия от изявления, в които говори за финансовите потоци към управляващата турска партия, връзките със забранени организации и хората за свръзка. Разкритията му имат милиони гледания, защото е известно, че Пекер е бил част от схемата, а сега е в немилост.

В конкретния случай Пекер е човекът, който обвини Фалялъ в трафик на кокаин и пране на пари чрез хора, свързани с високопоставени служители в турското правителство, назовавайки конкретни имена. Седат Пекер посочи Халил Фалялъ с фразата:

„Всички парични преводи идват от Кипър“.

Пекер говори и за компромати срещу високопоставени политически лидери, които „кралят на казината“ притежава. Той твърди, че Фалялъ има влияние върху членове на правителството на Реджеп Ердоган, защото притежава записи със сексуално съдържание на редица политици, които са били гости в луксозните му хотели в Кипър. Още една причина да има хора, които искат Фалялъ да запази тайните си завинаги.

Част от автопарка, който показва Халил Фалялъ. В публичния си профил във Фейсбук Фалялъ публикува снимки и видеа с автомобили, които кара сам.
Част от автопарка, който показва Халил Фалялъ. В публичния си профил във Фейсбук Фалялъ публикува снимки и видеа с автомобили, които кара сам.

Връзката с България

Част от твърденията на Пекер за накротрафик се потвърждават и от документи по дело в Съединените щати срещу Халил Фалялъ. В САЩ той е разследван за наркотрафик и пране на пари.

В показанията на разследващия офицер от Американската агенция за борба с наркотиците (DEA) има доказателства, че една от схемите за прането на пари е осъществена чрез банкова сметка в София.

В показанията на офицер от DEA е описана схемата за пране на пари през България
В показанията на офицер от DEA е описана схемата за пране на пари през България

Фалялъ е разследван за трафик на хероин от Кипър и Турция, основно към Великобритания, под прикритието на товари с плодове и зеленчуци. Според разследващите той управлява голяма мрежа за търговия с наркотици и оръжие в Северен Кипър.

В документите по разследването е описана схема за пране на пари, засечени чрез „контролирана сметка на ДЕА“ в София. Според показанията на служителя на агенцията при един от преводите на 100 хил. долара от САЩ към "тайна банкова сметка на DEA в София", Фалялъ е казал, че ще вземе комисионна от 7 на сто и други "10 000 евро, които ще използва, за да подкупи своя банков мениджър".

Така наречените контролирани сметки са един от методите на агенцията да установява канали за нелегална търговия. Именно този начин на работа на агентите на DEA стана известен в разследване на „Ню Йорк Таймс“, който разкри, че милиони долари на мексиканските наркокартели са били изпрани през такива сметки на агенцията.

Поредният труп от списъка

Трима души, споменати от Пекер, че са свързани с пътя на парите от подземния свят към политическия елит в Турция, вече са мъртви.

„Всички съмнителни фигури, които имат връзки с управлението и Партията на справедливостта и развитието (управляващата партия в Турция - б.а.), чиито имена се споменават в изявленията на Седат Пекер, започнаха да бъдат убивани“, пише журналистът Ерк Аджарер.

Аджарер е турски журналист, живеещ в Германия заради заплахите, които получи след критичен репортаж за правителството на Ердоган.

Той изброява имената на заместник-председателя на провинция Измир Ахмет Куртулуш, Танер Ай, който загина след катастрофа в България и Халил Фалялъ.

„Чудя се защо?", пише Ерк Аджарер.

В турските медии убийството на Фалялъ се свързва както с разкритията на Пекер за връзки с политическия елит, така и с провалени сделки за наркотици в страни от Южна Америка.

По случая със стрелбата срещу Фалялъ има арестувани няколко души, както в Кипър, така и в Истанбул.

Танер Ай загина малко преди София на път от Турция за Германия. Той е имал тесни връзки с висшите политически кръгове в Турция и с близката до президента Реджеп Ердоган, но забранена в Германия рокерска банда „Османци Германия“.

В едно от изказванията си Пекер твърди, че лично е изпращал пари на „Османци Германия“, а това е ставало по заръка на депутата от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Метин Кюлюнк.

„Това е и връзката, която правят турските медии – Пекер праща пари към свързани с управляващата партия организации, а "човекът с куфарчетата" е Танер Ай“, коментира българският журналист Мехмед Юмер.

Куртулуш беше убит в къщата си от въоръжен мъж, облечен като полицай през 2019 г. малко след като казва, че ще свидетелства за разкриването на мрежа за изнудване.

Сянката на Пекер

Седат Пекер е човекът, предизвикал една от най-тежките кризи в политическия живот на Турция в последните месеци с разкритията си за корупция, убийства, изнасилвания, наркотици и връзки с политици. Той започна своята серия от разкрития в началото на миналата година, а монолозите му в YouTube имат милиони гледания.

Твърденията на Пекер провокираха реакция и на президента Ердоган, който отрича обвиненията. Направиха го и останалите висши турски политици, чиито имена се споменават в изявленията на Седат Пекер.

Седат Пекер е известен турски гангстер, който е осъждан няколко пъти. През 2017 г. беше изпратен за 14 години зад решетките като ръководител на организирана престъпна група. Името му е разпознаваемо в криминалните среди в Турция още от 90-те години.

XS
SM
MD
LG