Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП напомни на правителството, че ще настоява да се строи АЕЦ "Белене"


Корнелия Нинова и Кирил Петков
Корнелия Нинова и Кирил Петков

Има ли напрежение сред четирите партии в управляващата коалиция по темата АЕЦ “Белене”? Този въпрос стана актуален в сряда, след като в ранните сутрешни часове една от управляващите партии - БСП, изпрати позиция до медиите. С нея социалистите напомнят на премиера Кирил Петков, че коалиционното споразумение не изключва строителството на АЕЦ "Белене", стига експертен анализ да покаже целесъобразността на проекта.

Повод за позицията са две публични изяви на министър-председателя, в които той казва, че атомната електроцентрала в Белене няма да се строи. Последното му изявление по темата беше преди два дни в интервю за бТВ. В него Петков коментира, че втора атомна електроцентрала няма да се изгражда, но се мисли за изграждане на нови реактори в съществуващата централа в Козлодуй.

Още по време на предизборната кампания “Продължаваме промяната“ се обяви категорично против проекта “Белене“, като допусна разширяването на АЕЦ “Козлодуй“. Категорично против строежа на “Белене” винаги са били и партиите в другия коалиционен партньор - “Демократична България“.

В позицията на Изпълнителното бюро на БСП, разпространена в сряда, се казва, че партията се придържа стриктно към текста на подписаното коалиционно споразумение в частта “Енергетика".

В него се казва, че необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности ще бъде преценена след независим експертен анализ и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане. По тази причина от БСП напомнят, че коалиционните партньори не са се споразумявали да отпадне възможността за строеж на АЕЦ “Белене”.

Проектът за втората ядрена централа в България е на повече от 40 години. Досега строителството е започвало няколко пъти и е спирано заради липса на икономическа ефективност. Дотук проектът струва на данъкоплатците над 3 млрд. лева.

"Няма напрежение"

Малко по-късно, по време на пресконференция, говорителят на правителството Лена Бориславова отговори отрицателно на въпрос има ли напрежение между коалиционните партньори по темата с ядрената електроцентрала.

Същата позиция заеха в парламента и “Демократична България” и “Продължаваме промяната”. Представители и на двете формации отхвърлиха твърденията за разнобой между коалиционните партньори.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски, който е и председател на комисията по енергетика в парламента, каза че предстои да бъде възложена експертна оценка за АЕЦ “Белене".

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пък коментира, че крайните политически решения за проекта ще се вземат след анализ, но това не изключва възможността “премиерът да има мнение за този проект”. “Няма отклонение от духа на коалиционното споразумение”, допълни Иванов.

Кога се случва това

Всичко това се случва в контекста на работното посещение на министрите на финансите и енергетиката - Асен Василев и Александър Николов в САЩ.

Те имат срещи с представители на правителството и на частни енергийни компании от енергетиката. Основна задача на посещението е диверсификация на енергийните източници за България. В официалните съобщения се уточнява, че става дума за внос на втечнен природен газ и ядрено гориво.

Причината за това са опасенията, че Европа може да се изправи пред нова енергийна криза, заради конфликта между Запада и Русия.

Това е вторият случай, в който БСП напомня на другите партии, с които е в правителството, коалиционното споразумение. Първият път беше миналия месец, а поводът беше позицията на правителството по кризата в Украйна.

Началото на проекта за втора ядрена централа край Белене е от времето на комунистическия режим. Първото решение е взето през 1981 г. През 1990 г. парите не стигат и строителството е спряно.

През 2004 г. обаче правителството на Симеон Сакскобургготски взима решение за продължаване на проекта и Националната електрическа компания (НЕК) започва да работи с руската “Атомстройекспорт”. Проектът продължава и при следващото правителство на БСП, НДСВ и ДПС.

През 2012 г. първото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов решава да прекрати проекта, следва и такова решение на Народното събрание.

Атомстройекспорт” завежда дело срещу държавната НЕК в арбитражния съд към Международната търговска камара в Париж, който осъжда България да изплати компенсации за 601 617 133 евро. По-късно поръчаните за тези пари два реактора са доставени.

През 2018 г. третото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов реши да възобнови проекта отново. През януари миналата година кабинетът на ГЕРБ взе друго решение - пак да закрие “Белене”. До момента похарчените пари на българските данъкоплатци са малко над 3 милиарда лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG