Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът потвърди, че МВР правилно е отнело лиценза на "Делта гард" 


Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста
Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста

Лицензът за охранителна дейност на фирмата “Делта гард”, нашумяла покрай разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”, правилно е бил отнет от МВР. Това приема Административният съд в София-град (АССГ) в свое решение, с което отхвърля претенциите на компанията, съобщи “Дневник”. То обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Главната дирекция “Национална полиция” започна процедура по отнемане на лиценза на “Делта гард” в края на октомври миналата година. Повод за това стана фактът, че един от съсобствениците на фирмата - Димитър Спасов-Каратиста, се оказа обвиняем за самоуправство, осъществено със сила или заплаха от 2019 г.

Законът за частната охраничетелна дейност предвижда 30-дневен срок, в който всеки съдружник във фирма за сигурност, получил обвинение в престъпление от общ характер, трябва задължително да излезе от нейното управление.

Въпреки това Спасов прехвърли собствеността си в “Делта гард” на съдружника си Марин Русев едва в края на октомври. Няколко дни по-късно прокуратурата предяви обвинението на Каратиста - цели две години и половина след повдигането му.

Именно това обстоятелство беше използвано от защитата на “Делта гард” по делото. Тя твърдеше, че привличането в качеството на обвиняем става факт на два етапа - първо, с повдигане на обвинение, а след това - с неговото предявяване. Затова тезата на фирмата беше, че законовото задължение на Спасов да прехвърли собствеността си е настъпило едва в началото на ноември миналата година.

Съдия Миглена Николова обаче приема тезата на юрисконсулта на МВР, че Каратиста е бил длъжен да излезе от управлението на “Делта гард” в 30-дневен срок от повдигането на обвинението му през май 2019 г.

Свободна Европа изпрати въпроси до Бургаската окръжна прокуратура, но оттам така и не отговориха защо предявяването на обвинението на Спасов е направено две години и половина, след като той е бил привлечен като обвиняем.

Засега няма яснота защо МВР не е реагирало през цялото това време при положение, че по закон контролира дейността на охранителните фирми, а и има достъп до базата данни за обвиняемите лица в страната. Полицията се активизира срещу “Делта гард” едва, след като вътрешното министерство беше поето от Бойко Рашков.

Тогава станаха известни и обстоятелства, свързващи бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов със случая “Осемте джуджета”. Основният потърпевш от предполагаемата схема за изземване на бизнеси Илия Златанов нееднократно е обвинявал в незаконни действия и тяхното прикриване бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, жена му Любена, бившия ръководител на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров, Димитър Спасов и Младен Маринов.

Собственикът на асансьорния производител “Изамет” твърди, че бившият вътрешен министър е получил негов джип, заграбен от инициаторите на цялата схема. Това твърдение се подкрепя от публични документи и беше потвърдено в рамките на проверка на ГДБОП, започнала миналата есен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG