Връзки за достъпност

Извънредни новини
Пожарникари на мястото на руски ракетен удар в Харков на 10 май.
Пожарникари на мястото на руски ракетен удар в Харков на 10 май.

на живо Войната: Украйна твърди, че е отблъснала руски опит за пробив в Харковска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града;
  • Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване;
  • Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията;
  • Осем души са ранени при обстрел в Белгородска област. Пожар в петролна база край Анапа;
  • Трима ученици са ранени при руски удар на училищен стадион в Харков;
  • Румъния ще обсъди дали да изпрати на Украйна ракетна система "Пейтриът".
15:37 2.8.2022

Русия обяви украинския полк "Азов" за терористична организация

Върховният съд на Русия обяви украинския националистически полк "Азов" за терористична организация и забрани дейността му в Русия, съобщи ТАСС.

При огласяване на решението на съда, което удовлетворява административното искане на главния прокурор, съдията отбеляза, че изпълнението му влиза в сила незабавно и „признава украинското паравоенно подразделение "Азов" за терористична организация“, чиято дейност се забранява на територията на Руската федерация.

Украинският полк "Азов" излезе с отговор на решението на Върховния съд на Русия да го обяви за "терористична" организация. От "Азов" заявиха, че този ход е оправдание за извършени от Русия военни престъпления, предаде Ройтерс.

Бойците от "Азов" защитаваха до последно Мариупол. Те принудиха хиляди руски военни да останат в района в продължение на седмици, като по този начин дадоха възможност на Украйна да се съпротивлява в други райони на страната като Киев и Харков.

Около 2000 бойци от "Азов" се предадоха в края на май след разпореждане на украинското военно командване да бъде прекратена съпротивата в завод "Азовстал" след два месеца ожесточени боеве. Те бяха регистрирани като военнопленници, а украинският президент Володимир Зеленски обеща да потърси международна помощ за спасяването им.

Украинските военнопленници бяха отведени в затворническата колония в град Еленовка, който се намира на територия, контролирана от проруските сепаратисти в Донецка област.

16:30 10.5.2024

Украйна твърди, че е отблъснала руски опит за пробив в Харковска област

Руските войски са се опитали да открият нов фронт, пробивайки украинските линии в североизточната Харковска област, която граничи с Русия - ход, който според Киев е бил отблъснат, въпреки че боевете продължават.

Президентът Володимир Зеленски каза на пресконференция, че атаката рано сутринта на 10 май не е успяла да изненада украинските войски. „Украйна ги посрещна там с войски - бригади и артилерия“, каза той и предупреди, че Москва може да изпрати повече сили при опита си за настъпление, който според военни източници е имал за цел да създаде „буферна зона“, за да попречи на украинските сили да обстрелват руска територия.

„След настъпване на тъмнината руските окупатори засилиха огневия натиск върху нашата отбранителна линия с артилерия. Около 5 ч. сутринта се опитаха да пробият под прикритието на бронирани машини", съобщиха от министерството на отбраната в Киев, като добавиха, че за укрепване на отбранителната линия са изпратени резервни части, а украинските сили продължават да удържат настъплението.

По-рано губернаторът на Харковска област Олег Синегубов съобщи, че град Вовчанск, на около 70 км от Харков и само на 4 км от руската граница, цяла нощ е бил подложен на обстрел със зенитни оръдия и артилерия. Ракетен удар пък е нанесен по град Харков - вторият по големина в Украйна, където са ранени момиче на 11 години и жена на 72. Две жилищни сгради са напълно унищожени, а 26 къщи са повредени.

13:21 10.5.2024

Украйна ще получи от западните си съюзници три ракетни системи HIMARS

Западните страни ще изпратят на Украйна още три високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), за да помогнат на нападнатата от Русия страна в справянето ѝ с инвазията. Това съобщи в четвъртък Борис Писториус, министър на отбраната на Германия.

Системата HIMARS представлява ракетна установка, монтирана на камион. Тя може да изстрелва няколко управляеми ракети бързо една след друга.

„[Ракетните системи] идват от запасите на въоръжените сили на САЩ и ще бъдат платени от нас“, каза Писториус след среща с американския министър на отбраната Лойд Остин.

09:44 10.5.2024

Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града

Руската противовъздушна отбрана (ПВО) е прехванала дрон южно от Москва, като няма данни за нанесени щети и за пострадали. Това предаде Ройтерс, като се позова на изявление на кмета на Москва Сергей Собянин рано сутринта в петък.

Той написа в своя канал в Телеграм, че насоченият към Москва дрон е бил свален над Подолски окръг, южно от града.

Губернаторът на руската Брянска област, която граничи с Украйна, Александър Богомаз каза от своя страна, че руската ПВО там също е прехванала три украински дрона през изминалата нощ, като и тук няма щети и пострадали.

В друга гранична с украинската територия област - Белгородска, са били свалени два украински безпилотни летателни апарата, съобщи руското министерство на отбраната.

Ройтерс припомня, че от началото на тази година Украйна извършва нападения над действащи нефтопреработвателни комбинати в различни области на Русия, като е нанесла щети на 15% от капацитета на руските петролни рафинерии. За тези данни агенцията се позовава на статистика на НАТО към началото на април.

18:12 9.5.2024

Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване

Украински дрон порази рафинерия за преработка на петрол в областта Башкортостан в Русия, предаде Ройтерс в четвъртък, като цитира източник от украинското разузнаване.

Безпилотният летателен апарат е прелетял „рекордно“ разстояние от 1500 км в рамките на военната операция, проведена под ръководството на Службата за сигурност на Украйна.

Представители на руската страна потвърдиха, че рафинерията е била ударена от дрон, но казаха, че комплексът продължава работата си.

От началото на годината Украйна засили нападенията си с дронове срещу съоръжения за преработка на петрол в Русия. Според Киев петролните комплекси са легитимни цели, които подпомагат военните усилия на Москва в инвазията ѝ срещу Украйна.

12:34 9.5.2024

Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията

Украинският парламент реши да позволи на някои затворници да се запишат на доброволна военна служба заради недостига на войници в защитата срещу пълномащабното нахлуване на Русия. Законопроектът, подкрепен от 279 депутати в 450-членния парламент, изисква и подписа на президента Володимир Зеленски, който подкрепи идеята.

За разлика от Москва, която мобилизира десетки хиляди затворници, включително убийци и осъдени за изнасилвания, Киев няма да позволи на излежаващи присъди за такива престъпления да се запишат в армията. Наркодилъри, хора, излежаващи присъди за тежки корупционни престъпления, бивши депутати, министри, високопоставени държавни служители, както и осъдени за престъпления срещу националната сигурност също няма да могат.

Според новия закон в Украйна затворниците могат да постъпят в армията, ако оставащата им присъда е не повече от 3 г. Те трябва да служат в отделни части под охрана. Военната служба няма да приключва с изтичането на присъдата, а с края на договора или с общата демобилизация. В Русия хиляди затворници бяха освободени след изтичането на 6-месечни договори с армията и някои от тях извършиха нови тежки престъпления.

Украйна се опитва да се пребори с недостига на войници с няколко нови закона. Например наборната възраст беше намалена, а регистрацията на наборници беше подобрена.

09:34 9.5.2024

Осем души са ранени при обстрел в Белгородска област. Пожар в петролна база край Анапа

Осем души, сред които едно дете, са ранени при обстрел на град Белгород и граничната с Украйна Белгородска област в Русия през нощта срещу 9 май, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. В същото време оперативният щаб на Краснодарския край съобщи за украинско нападение с дронове и последвал пожар в петролна база в село Юровка край черноморския град Анапа. Властите в Украйна не са коментирали.

Руското министерство на отбраната обяви, че силите за противовъздушна отбрана са свалили 15 снаряда Vampire MLRS, един дрон в Белгородска област, два в Брянска област и три в Курска област.

По данни на губернатора четирима пострадали са получили шрапнелни рани в различни части на тялото и са настанени в болница. 11-годишно момиче е ранено в стъпалото. Според Гладков в резултат на нощния обстрел са пострадали 34 апартамента в 19 жилищни блока, както и 37 автомобила, 9 от които са изгорели.

В същото време няколко резервоара са били повредени при украинска атака с дронове срещу руска петролна база близо до Анапа тази нощ, съобщиха местните власти. Според съобщението в атаката са участвали около шест дрона. Те са били неутрализирани, но някои от тях са паднали в петролната база в село Юровка. В резултат е пламнал пожар. Няма пострадали, в ликвидирането на огъня са са включени 62 души и 20 единици техника.

Украинските атаки с дронове срещу руска енергийна инфраструктура зачестиха през последните месеци.

17:02 8.5.2024

Трима ученици са ранени при руски удар на училищен стадион в Харков

Петима души, сред които трима тийнейджъри, са ранени при ракетен удар на училищно игрище в украинския град Харков, съобщи ръководителят на областната администрация Олег Синегубов.

Пострадалите са момчета на възраст 12, 13 и 15 години. Едното е със засегнати бели дробове, другото - с травма на главата, а третото, което е в тежко състояние, е застрашено от травматична ампутация на крака. Според началника на полицейското управление Владимир Тимошко в момента на удара те са играли футбол на игрището на територията на учебното заведение.

Ранени са също 55-годишен мъж и 80-годишна жена.

В началото на април кметът Игор Терехов каза, че руските ракетни удари са унищожили почти цялата обществена и частна енергийна инфраструктура в Харков. Според украинските власти руските военни нанасят всеки ден удари по града с ракети С-300, бойни дронове и управляеми боеприпаси.

12:40 8.5.2024

Румъния ще обсъди дали да изпрати на Украйна ракетна система "Пейтриът"

Румъния ще обсъди възможността да изпрати на Украйна система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Това каза румънският президент Клаус Йоханис по време на среща с президента на САЩ Джо Байдън във вторник, предаде Ройтерс.

Ангажиментът на Румъния идва в отговор на призива на Германия към страните членки на Европейския съюз (ЕС) и НАТО да укрепят въздушната отбрана на нападнатата от Русия страна.

„Очевидно е, че в Украйна има нужда от системи за противовъздушна отбрана“, заяви Йоханис на пресконференция след разговора си с Байдън.

„Аз казах, че съм отворен за дискусии, което означава, че ще трябва да обсъдя това у дома, във Върховния съвет за отбрана“, добави румънският президент. Той уточни, че трябва на първо място да се обсъди какво страната му може да предложи и какво ще получи в замяна, защото е „неприемливо“ Румъния да остане без собствена противовъздушна отбрана.

Йоханис каза още, че Румъния има само една функционираща система „Пейтриът“, а останалите са в напреднал стадий за пускане в експлоатация. Въпреки това президентът заяви готовността си да намери решение, така че Букурещ да изпрати на Киев отбранителната система.

Преди дни американският министър на отбраната Лойд Остин каза, че за защитата на украинските градове са необходими поне 7 системи „Пейтриът“.

08:44 8.5.2024

Русия атакува енергийни обекти в няколко области на Украйна

Руска въздушна атака срещу Украйна е повредила няколко обекта от енергийната инфраструктура в страната, предаде Ройтерс в сряда сутринта, като цитира представители на украинския енергиен и отбранителен сектор.

Нападенията са били насочени срещу съоръжения за производство и пренос на електроенергия в Полтавската, Кировоградската, Запорожката, Лвовската, Ивано-Франковската и Виницката области.

„Поредната масирана атака срещу енергийната ни индустрия“, написа в приложението Телеграм украинският министър на енергетиката Герман Галушченко.

Украинският национален мрежови оператор „Укренерго“ съобщи в Телеграм за повредено оборудване в едно от съоръженията му в централната част на страната, но не предостави повече подробности.

С изключение на Запорожката, всички останали области, засегнати от атаката на Русия, се намират далеч от фронтовата линия във войната, която преминава през източната и югоизточната част на Украйна.

В сряда Ройтерс съобщи за руска въздушна атака и срещу украинската столица Киев. Всички ракети, насочени към нея, са били унищожени, съобщи Сергей Попко, началник на местната военна администрация.

16:57 7.5.2024

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в използване на химически оръжия

Русия и Украйна си размениха взаимни обвинения пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), че са използвали забранени отровни химикали на бойното поле.

ОЗХО съобщи, че обвиненията са "недостатъчно обосновани", но допълни, че "ситуацията остава променлива и изключително обезпокоителна заради възможността отново да се използват отровни химикали като оръжия", предаде Ройтерс.

Миналата седмица САЩ казаха, че Русия е нарушила международната забрана за използване на химически оръжия, за спазването на която следи ОЗХО, като е използвала химичното задушаващо вещество хлорпикрин срещу украински войски. Според твърдението Москва си е служила и с вещества, ползвани от силите за борба с безредици "като метод за водене на война" в Украйна. Русия отхвърля обвиненията.

ОЗХО каза, че наблюдава ситуацията от февруари 2022 г., когато Москва започна инвазията в Украйна. Според Конвенцията за химическите оръжия всеки отровен химикал, използван, за да причинява увреждания или смърт, се смята за химическо оръжие. "Ако се използват като метод за ползване на война, тези вещества се смятат за химически оръжия и са забранени съгласно Конвенцията", заявиха още от организацията.

09:41 7.5.2024

Украйна е получила нови ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot

Киев вече е получил ракети за зенитно-ракетните системи Patriot, изпратени му от Мадрид и други западни съюзници, съобщи испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя не назова точния брой на ракетите.

Роблес осъди използването от Русия на опасните касетъчни бомби срещу цивилни и каза, че е важно да се предоставят на Украйна ракети за системите ѝ за противовъздушна отбрана. "Украйна защитава своя суверенитет и човешкия живот от атаките, на които е подложена от Русия", добави тя.

Италия ще одобри в скоро време нов пакет помощ за Украйна, съобщи междувременно министърът на отбраната Гуидо Крозето. „През следващите седмици ще одобрим нов пакет помощ за Украйна, за да може да продължи да се отбранява срещу Русия“, каза той. Рим е твърд в подкрепата си за Киев, изпращайки последователни партиди отбранителни оръжия.

17:33 6.5.2024

Путин нареди учения с тактическо ядрено оръжие

Русия ще проведе военно учение, което ще включва отработване на употребата на тактически ядрени оръжия, предадоха световните агенции. Решението е взето от президента Владимир Путин.

17:32 6.5.2024

Русия струпва войски за атака срещу Харков, твърди Институтът за изследване на войната

Русия струпва войски по северните граници на Украйна за евентуално нападение срещу втория по големина украински град Харков. Това пише в свой доклад Институтът за изследване на войната.

По данни на института, почерпени от украинския анализатор Костянтин Машовец, Русия е събрала около 50 хил. души, от които 31 хил. се намират в Белгородкса област, 10 хил. в Куртска област, а още 8 хил. в Брянска област.

От месеци Харков е обект на непрестанни нападения с ракети, дронове и артилерия от страна на руската армия. Според източници на няколко издания Харков е една от приоритетните цели на Русия. В последните седмици руските военни обявиха, че са поели контрола над няколко села и градове в Източна Украйна.

18:09 5.5.2024

Двама убити и 16 ранени след ракетна атака в Източна Украйна

Двама души от източния украински град Покровск загинаха след руска ракетна атака. Това написа ръководителят на регионалната военна администрация Вадим Филашкин в Телеграм.

Покровск се намира на на около 60 км северозападно от Донецк.

Руската армия е извършила и нов удар срещу втория по големина украински град Харков. По думи на ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов атаката е извършена с „управляема бомба“.

АФП коментира, че Русия все по-често използва управляемите бомби, които се хвърлят от самолети.

16:01 5.5.2024

Русия твърди, че е поела контрола над град в района на Донецк

Русия твърди, че е поела контрола над източния украински град Очеретине. Министерството на отбраната твърди, че руските войници „напълно са освободили“ населеното място, което се намира в Донецка област, северозападно от ключовият град Авдеевка, който руска армия завзе през февруари.

Това е поредното населено място, което Русия твърди, че е превзела в последните месеци. Руската бавно настъпва на фронта. Украинската армия изпитва недостиг за оръжие заради забавените доставки от Запада.

09:33 5.5.2024

Двама загинали след руски удари срещу Харков. Украйна свали изтребител СУ-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител бомбардировач СУ-25 над Донецка област. Това каза президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение.

„Специалната похвала отива за воините от 110 самостоятелна механизирана бригада за днешното сваляне на още един руски Су-25 в Донецка област“, каза Зеленски.

До момента информацията не е независимо потвърдена.

В нощта на Великден руската армия нанесе удари срещу Харковска и Днепърска област, както и срещу южния град Одеса. При атаката срещу Харков са загинали двама души, поразени са жилищни сгради, а хранителна фабрика е била подпалена.

Над Одеса украинската отбрана е свалила всички 13 дрона, които са били изстреляни срещу града. От падащите отломки са били ранени четирима души.

12:05 4.5.2024

Разрушения и ранени след руска атака срещу Харковска и Днепропетровска област

Шестима души са ранени след руска атака с дронове срещу украинските Харковска и Днепропетровска области, съобщи Ройтерс.

По данни на украинските военновъздушни сили Русия е изпратила 13 дрона „Шахед“ по двете области, а всички те са били свалени от украинската отбрана.

Отломки от свалените дронове са ранили четирима души в Харковска област. Там е избухнал и пожар в офисна сграда.

В Днепропетровска област е била поразена критична инфраструктура, както и три къщи, съобщават от местната администрация. Там са ранени двама души.

В същото време Русия съобщи, че е свалила над полуостров Крим четири ракети с голям обсег, произведени от САЩ. По данни на Москва става въпрос за ракети ATACMS.

10:17 3.5.2024

Великобритания обеща на Украйна годишна военна помощ от 3 млрд. лири

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън обеща годишна военна помощ за Украйна на стойност 3 млрд. лири (около 3,74 млрд. долара), предаде Ройтерс в четвъртък вечерта.

„Ще даваме 3 млрд. лири всяка година - толкова дълго, колкото е необходимо“, каза Камерън по време на посещение в украинската столица Киев. Външният министър добави, че това е най-големият пакет с помощи, отпускан от Великобритания до момента.

Камерън каза още, че Лондон няма да възрази, ако Киев използва предоставените британски оръжия, за да поразява цели в Русия.

„Украйна има това право. Точно както Русия нанася удари в Украйна, можете лесно да разберете защо Украйна смята, че е необходимо да се отбранява“, добави външният министър.

Той беше премиер на Великобритания между 2010 и 2016 г. и се върна в политиката през ноември миналата година. При второто си посещение в Киев в началото на май Камерън се срещна с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба и президента Володимир Зеленски.

10:07 3.5.2024

От началото на пълномащабната война на Русия в Украйна руските сили обстрелват страната с ракети и дронове, изстрелвани от относително безопасно разстояние от територията на окупирания от Русия полуостров Крим.

След като незаконно анексира украинския черноморски полуостров през 2014 г., руският президент Владимир Путин отдели милиарди долари за милитаризирането на Крим, разширяването на военните бази там и изграждането на складове и друга инфраструктура.

Сега полуостровът е изправен пред нова значителна заплаха, която може да неутрализира предимството на Русия в региона - американската система за ракети с голям обсег ATACMS (Army Tactical Missile System). След почти двегодишно колебание, преди седмици САЩ доставиха за пръв път версии на мощните балистични ракети, които могат да изминат 300 км - на практика достигайки до всяка от над 100-те военни цели на полуострова.

09:08 2.5.2024

Украински дронове са повредили енергийните системи в две руски области

Украински дронове са повредили енергийната инфраструктура и са причинили прекъсване на електрозахранването в централната част на руската Орловска област. Това съобщи във вторник вечерта в Телеграм губернаторът Андрей Кличков, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че повредите са били причинени, докато частите за противовъздушна отбрана са прихванали дроновете над Глазуновски и Свердловски окръг. Кличков не споменава за жертви.

По-рано губернаторът на Курска област Роман Старовойт съобщи в Телеграм, че украински дрон е повредил електропроводи в южната част на областта и е прекъснал електрозахранването на село Понири. Дронът е бил свален и ремонтните екипи вече са на място.

Новината за украинските атаки дойде на фона на поредна руска атака над украинския град Одеса, където са ранени поне 13 души.

Заредете още

XS
SM
MD
LG