Връзки за достъпност

Извънредни новини
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3

Войната: Бомбардировач се разби в Русия. Украйна пое отговорност за свалянето му

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
  • Украйна атакува военно летище в Крим и две руски области
  • Най-малко 17 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
06:41 4.4.2022

Украйна е евакуирала още 2964 души от конфликтни зони в пристанищния град Мариупол и близката област Луганск, съобщи в неделя вицепремиерът на страната Ирина Верешчук.

Червеният кръст направи многократни опити да получи достъп до Мариупол, след като беше принуден да оттегли хуманитарен конвой в петък.

По думите на Верешчук преговорите с Русия за разрешаване на автобусите на Червения кръст да достигнат пристанищния град продължават.

В четвъртък тя каза, че около 75 000 души са били евакуирани от Мариупол през последните седмици.

21:19 3.4.2022

Украинските прокурори, разследващи възможни военни престъпления на Русия, са открили 410 тела в градове близо до столицата Киев.

След като Украйна заяви, че е завзела района около столицата, главният прокурор Ирина Венедиктова каза, че 140 от телата вече са били идентифицирани.

В събота Венедиктова каза, че военната прокуратура на Украйна "ще събира и съхранява доказателства за руска агресия, ще поддържа закона и реда, ще гарантира зачитането на правата на военнослужещите".

Междувременно в близкия до Киев град Буча бяха открити масов гроб и десетки тела на убити цивилни, лежащи по улиците.

Тези кадри предизвикаха остри реакции от западни лидери. Русия категорично отрече обвиненията, че нейните сили са убивали цивилни в града.

21:00 3.4.2022

Министерството на отбраната на Русия отрече в неделя руски военни да са отговорни за екзекуции на цивилни украинци в град Буча, разположен близо до столицата Киев.

"Всички публикувани от киевския режим снимки и клипове, уж свидетелстващи за някакви "престъпления" на руските военни в град Буча в Киевска област, са поредна провокация", твърди руското военно министерство в изявление, разпространено от руското посолство в София.

17:05 3.4.2022

Западните лидери осъдиха в неделя действията на руската армия в малкия град Буча, разположен близо до украинската столица Киев. След оттеглянето на руските сили от района улиците на града останаха осеяни с десетки тела на цивилни, а местните власти съобщиха за масови гробове.

Разпространените от чуждестранни кореспонденти кадри от Буча бяха определени от френския президент Еманюел Макрон като “непоносими”. “Руските власти ще трябва да отговарят за тези престъпления“, заяви той в профила си в Туитър.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също се възмути от доказателствата за извършени от руснаците военни престъпления в Буча.

“Това е реалността на това, което се случва всеки ден, докато продължава бруталността на Русия срещу Украйна“, каза Блинкен.

“Това ужасно военно престъпление не може да остане без отговор“, коментира и германският вицеканцлер Роберт Хабек пред в. “Билд“.

Междувременно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че е “ужасена от съобщенията за неописуеми ужаси в области, от които Русия се изтегля”.

“Спешно е необходимо независимо разследване. Извършителите на военни престъпления ще бъдат подведени под отговорност“, добави тя.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също се възмути от разкритията за убийствата на местни жители на Буча, заявявайки пред Си Ен Ен, че това е “бруталност срещу цивилни, която не сме виждали в Европа от десетилетия”.

15:39 3.4.2022

Няколко руски ракети са ударили украинското черноморско пристанище Николаев, съобщи в неделя Антон Герашченко, високопоставен служител във вътрешното министерство на Украйна, предаде Ройтерс.

Герашченко каза в пост в социалните медии, че местните власти са отговорили на атаката. По-рано в неделя руски ракети удариха цели и в Одеса.

Руските сили атакуват южните украински пристанища, сред които Одеса, Николаев и Мариупол, в опит да откъснат Украйна от Черно море и да установят сухопътен коридор от Русия до Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г.

15:02 3.4.2022

Единайсетима кметове и ръководители на местни администрации в Украйна все още са пленници, след като са били отвлечени от руските войски, съобщи в неделя украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

Сред отвлечените от руснаците представители на местната власт са кметове на общини в районите на Киев, Херсон, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк, посочи тя във видеообръщение, разпространено чрез Телеграм.

„Информираме за това Международния комитет на Червения кръст, ООН, всички възможни организации, както и за останалите изчезнали цивилни“, добави тя, отправяйки призив „всеки да направи всичко, което е по силите му, за тяхното връщане“.

14:49 3.4.2022

Международната правозащитна организация “Хюман райтс уоч” (HRW) е документирала няколко случая на военни престъпления, извършени от руски военни срещу цивилни в районите Чернигов, Харков и Киев. Това се казва в официално съобщение на организацията, публикувано в неделя.

12:50 3.4.2022

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова света да отговори на "клането", което по думите му се е случило в град Буча, близо до Киев.

„Руснаците се стремят да елиминират колкото се може повече украинци“, каза той в публикация в Twitter, призовавайки групата на най-богатите нации Г-7 да наложи санкции на Русия в отговор на действията на руската армия в Буча.

Междувременно председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел също използва думата "клане", за да опише сцените, разкрити в Буча, след като руските сили се оттеглиха от града.

Мишел казва, че ЕС ще наложи санкции в отговор и ще подпомогне усилията за събиране на доказателства за военни престъпления.

10:34 3.4.2022

Няма данни за жертви при ракетните удари в украинския черноморски град Одеса в неделя сутринта. Това съобщи в Телеграм украинският военен представител Владислав Назаров.

Назаров добави, че при руската атака са били повредени критични инфраструктурни съоръжения, но не даде повече подробности.

Междувременно руското Министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са унищожили петролна рафинерия и три хранилища за гориво с високоточни морски и въздушни ракети в района на Одеса, предаде агенция Интерфакс.

В съобщението се казва още, че съоръженията се използват от Украйна за снабдяване на войските ѝ близо до южния град Николаев.

09:29 3.4.2022

Улици, осеяни с десетки тела на невъоръжени цивилни хора, убити по време на руската окупация. Тази гледка оставиха руските сили, след като се изтеглиха в събота от малкия град Буча, Киевска област.

08:48 3.4.2022

Черноморският украински град Одеса е бил атакуван с ракети и има информации за пожари в някои райони. Това се казва в онлайн пост на местната градска управа, предаде Ройтерс.

Серия от експлозии отекнаха в Одеса около 6.00 часа сутинта в неделя местно време и над града се издигнаха стълбове дим. Виждат се и пламъци, предаде Франс прес. Асошиейтед прес допълва, че става дума за два мощни взрива, като те са били в зоната на пристанището.

"Одеса е била атакувана от въздуха, има сигнали за пожари в някои зони. Част от ракетите са били свалени от противовъздушната отбрана. Препоръчва се на хората да затворят прозорците си", написа в профила си в Телеграм Антон Герашченко, съветник на украинския министър на вътрешните работи, цитиран от Франс прес.

08:32 3.4.2022

Руснаците искат да окупират Донецката и Луганската области, както и южната част на Украйна, а целта на украинските защитници е да не допуснат това, заяви украинският президент Володимир Зеленски в свое видообръщение към нацията през нощта срещу неделя.

"Каква е нашата цел? Да защитите нас, нашата свобода, нашата земя и нашите хора. Правете всичко за защитата", призова той сънародниците си, участващи във войната.

По думите му освен установяването на контрол върху обширни чести от Киевската и Черниговската области, изоставени от руснаците, украинските въоръжени сили продължават да завземат и други райони, които досега са били окупирани.

Зеленски подчерта, че Киев осъзнава, че врагът разполага с резерви, с които да засили натиска върху Източна Украйна, и изрази преклонението си пред "героичния Мариупол", който продължава да ангажира голяма част от силите на противника.

18:30 2.4.2022

Дългогодишният сътрудник на Ройтерс Максим Левин беше убит, докато отразяваше инвазията на Русия в Украйна, предаде информационната агенция в събота. Той е баща на четири деца.

Левин е фотограф и видеооператор. Тялото му е открито в село на север от украинската столица Киев на 1 април, съобщи в събота новинарският сайт LB.ua, за който той работеше.

Главната прокуратура в Украйна съобщи, че Левин е "убит от военнослужещи на руските въоръжени сили с два изстрела". Ройтерс уточни, че не може да потвърди тази информация независимо.

16:45 2.4.2022

Руските сили се изтеглят от регионите на Киев и Чернигов в Северна Украйна с цел да се укрепят на изток и юг, обяви в събота Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Според него руските сили се стремят „да се оттеглят към изток и юг, да запазят контрола върху обширни окупирани територии (не само в района на Донецк и Луганск) и мощно да се укрепят там“.

Междувременно губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус посочи, че областният център Чернигов, вече разрушен от битките през последните седмици, не е станал обект на нови удари тази нощ. Руснаците „се изтеглят от района на Чернигов“, потвърди той.

11:39 2.4.2022

Над 3 хиляди души са били евакуирани от обсадения от руската армия украински пристанищен град Мариупол, където в каан остават около 100 хиляди цивилни, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Във видеообръщение, публикувано през нощта срещу събота, Зеленски каза, че в петък хуманитарните коридори са проработили в три украински области - Донецка, Луганска и Запорожка. "Успяхме да спасим 6266 души, 3071 от които - от Мариупол", уточни той.

По-рано АФП предаде, че евакуирани жители на Мариупол са се присъединил към хуманитарен конвой в окупирания от Русия град Бердянск, откъдето са били транспортирани до Запорожие. Зеленски не уточни дали има предвид тези хора, отбелязва агенцията.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), който бе предвидено да участва в операцията, обяви в петък, че неговият екип е бил принуден да се върне, тъй като планираното за деня евакуиране на хиляди хора от града не е възможно. МКЧК впоследствие съобщи, че в събота ще направи опит за нова евакуация.

Междувременно украинската вицепремиерка Ирина Верешчук съобщи, че в събота са планирани седем хуманитарни коридора за евакуиране на хора от обсадени райони в Украйна, включително Мариупол, предаде Ройтерс.

08:51 2.4.2022

Руските въоръжени сили са се оттеглили от летище Хостомел, разположено близо до украинската столица Киев, което беше обект на боеве от началото на конфликта, твърди военното разузнаване на Обединеното кралство.

Украинските сили продължават да напредват в околностите на Киев, съобщи британското Министерство на отбраната по време на ранния си брифинг в събота.

В Хостомел се водят боеве от първия ден от руската инвазия 24 февруари, когато руските въздушно-десантни войски превзеха товарното летище.

Хостомел е малък, но стратегически важен град. Преди войната там се намираше най-важното международно товарно летище и ключова военна авиобаза в Украйна.

08:21 2.4.2022

САЩ предоставят предоставят допълнителна помощ на Украйна, възлизаща на 300 милиона долара. Помощта е за подсилване отбранителната способност на страната.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че помощта включва ракетни системи с лазерно насочване, дронове, муниции, техника за нощно виждане, комуникационни системи, медицински запаси и други.

По думите на Кърби решението за отпускане на допълнителна помощ подчертава американския „непоколебим ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна и подкрепа за героичните действия“ в отговор на руската инвазия.

По време на президентския мандат на Джо Байдън Съединените щати вече са предоставили помощ на Украйна на стойност над 2,3 млрд. долара, от които над 1, 6 млрд. след началото на войната, посочи Кърби.

15:59 1.4.2022

Няколко държави одобриха изпращането на военна помощ на Украйна.

Чехия изпраща 58 бронирани машини от модернизирана версия на бойна машина на пехотата (БМП-1). Това са машини, които Прага е получила от запасите на армията на бившата ГДР. Доставката ще стане до няколко седмици, в които част от машините ще бъдат ремонтирани.

В същото време премиерът на Австралия Скот Морисън съобщи, че страната му ще изпрати на Украйна бронетранспортьори „Бушмастър“ (Bushmaster), след като украинският президент Володимир Зеленски изрично ги поиска в обръщение пред австралийския парламент. Доставката ще бъде извършена по въздух със самолети „Боинг Си-17 Глоубмастър“

„Ние не изпращаме само молитвите си, изпращаме и наше оръжие, боеприпаси, хуманитарна помощ, бронежилетки - изпращаме всичко това. Изпращаме и наши бойни машини на пехотата, нашите бушмастъри“, каза Морисън.

14:53 1.4.2022

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви днес, че не може нито да потвърди, нито да отрече предполагаемото участие на Украйна в атаката срещу склад за гориво в руския град Белгород, тъй като не му е известна цялата военна информация, предаде Ройтерс.

По-рано Русия отправи обвинения срещу Киев затова, че два украински хеликоптера са отговорни за случая. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков добави, че подобни случаи не помагат за преговорите между двете страни.

Кулеба каза още, че Украйна изчаква официалния отговор на Русия на предложенията на Киев от мирните преговори в Турция и че чуждестранните сили не оказват натиск върху Украйна да направи компромис в преговорите.

08:43 1.4.2022

Русия обвини Украйна в атака срещу петролна база в руския град Белгород.

Хеликоптери на украинската армия са извършили нападение срещу петролна база в близост до руския град Белгород. Това заяви представителят на местното управление в областта Вячеслав Гладков, цитиран от световните агенции.

По думите му големият пожар, който се е разразил, е довел до раняването на двама души, които не са в опасност за живота. Живеещите в района на петролната база са били евакуирани.

В момента близо 200 души се борят за потушаването на пожара.

Засега от Киев не са поели отговорност за нападението.

Белгород се намира на 30 км. до границата с Украйна и на 60 км. от подложения на тежки атаки украински град Харков. Преди два дни в района край града имаше взривове и в оръжеен склад.

Заредете още

XS
SM
MD
LG