Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стига сме се делили". Петков разговаря с протестиращите срещу зеления сертификат


Изказването на премиера Кирил Петков беше посрещнато с освирквания и викове "Оставка".
Изказването на премиера Кирил Петков беше посрещнато с освирквания и викове "Оставка".

Премиерът Кирил Петков излезе пред протестиращите срещу противоепидемичните мерки на правителството и призова за открит диалог и единство. Това стана във вторник пред сградата на Министерския съвет, където се проведе протест, организиран от партия "Възраждане".

Протестът беше насрочен въпреки обявеното от кабинета поетапно отпадане на зеления сертификат и част от ограниченията. Отпадането на мерките трябва да се случи до 20 март. От "Възраждане" обаче съобщиха, че искат зеления сертификат да бъде премахнат в срок от 7 до 10 дни.

Във вторник преди обяд симпатизанти на партията се събраха пред Министерския съвет. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова всички мерки, свързани с COVID-19, да отпаднат възможно най-скоро.

"Максимално бързо да се премахне незаконният зелен сертификат, да се премахне практиката да се тестват децата в училище, да се премахнат всички ограничителни мерки, колкото се може по-скоро", каза Костадинов. "Очевидно е, че това правителство няма да изкара дълго".

След Костадинов пред протестиращите се изказа и премиерът Кирил Петков. Той заяви, че иска диалог с тях, но отпадането на мерките ще става според предписанията на здравните власти. Петков посочи още, че "формата на протест е важно нещо и аз я приветствам, но трябва да започнем да си говорим повече, вместо да се мразим".

"Ако искате да имаме силна държава, тази силна държава трябва да работи със собствените си граждани, заедно", каза Петков. "Стига сме се делили на сто различни парчета, стига сме си говорили с езика на омразата", добави премиерът.

Изказването му беше посрещнато с освирквания и викове "Оставка".

Това е третият протест на "Възраждане" срещу противоепидемичните мерки. Първите два се проведоха през септември миналата и януари тази година. Този път обаче демонстрацията е обявена и срещу ценовия шок у нас и плановете за бюджета. Партията настоява за незабавно преразглеждане на бюджета в частта му, засягаща мерките против COVID-19.

"Въпреки че поздравяваме правителството за проявената от него добра воля, ние не считаме, че трябва да се чака до 20 март. Зеленият сертификат беше въведен буквално от днес за утре и ние искаме тези срокове да бъдат скъсени", се казва в позиция на партията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG