Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ проверява министъра на транспорта за конфликт на интереси


Николай Събев
Николай Събев

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е образувала производство за конфликт на интереси срещу министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и неговия заместник Илия Илиев. Това съобщиха от комисията в сряда.

Производството е по постъпили сигнали и по медийна публикация в Afera.bg, посочват от КПКОНПИ. В тях се твърди, че министърът на транспорта е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър – лице, заемащо висша публична длъжност.

"В сигналите се твърди и че Събев е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор "железопътен сектор" въпреки съществуващите данни, че Илиев е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура", пише още в съобщението на КПКОНПИ.

Съгласно закона конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Според установения ред КПКОНПИ разполага със срок от два месеца образуването на проверката, в които да изиска необходимата информация и да се произнесе с мотивирано писмено решение. Срокът може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване.

Преди дни от КПКОНПИ съобщиха, че са образували производства за конфликт на интереси и по отношение на заместник-министъра на околната среда Тома Белев, както и на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" - Наско Михов, и зам.-изпълнителния директор на централата Александър Николов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG