Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да нямат връзка с хората, които ще разследват". Петков търси българи от чужбина за КПКОНПИ


Премиерът Кирил Петков в студиото на Нова телевизия, 12 февруари 2022 г.
Премиерът Кирил Петков в студиото на Нова телевизия, 12 февруари 2022 г.

Премиерът Кирил Петков определи съдбата на антикорупционната комисия като втори законодателен приоритет след гласуването на държавния бюджет. Пред Нова телевизия той уточни, че би искал да привлече за работа в тази институция българи от чужбина.

Премиерът се мотивира с това, че живеещите извън страната могат "да нямат връзка с хората, които трябва да разследват в страната". Той добави, че все още няма конкретни имена.

Оценката му идва на фона на криза в отношенията между новото мнозинство от четири партии с ръководството на прокуратурата и на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Управляващите са обединени в намерението си да реформират двете институции и да сменят техните лидери. Причина за това са ниските резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.

На 2 февруари парламентът прие оставката на Сотир Цацаров от поста председател на антикорупционната комисия. Това стана дни преди да му бъде отнет допускът до класифицирана информация. По-рано управляващите призоваваха него и главния прокурор да подадат оставки.

В интервюто си в събота премиерът Петков каза, че веднага след като бюджетът на страната бъде приет от парламента, правителството ще внесе като "един от първите закони" този, който засяга реформирането на антикорупционната комисия. Петков определи този проект като "разделянето на КПКОНПИ".

Очаква се, че новата структура за борба с корупцията ще бъде разделена на две - едната би имала разследващи правомощия и би могла да обжалва откази на прокуратурата да провежда разследвания, а другата част би се занимавала само с отнемане на незаконно придобито имущество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG