Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 4000 души в Украйна са поискали евакуация към България. Към момента няма военна заплаха за София


Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев
Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев

Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България във връзка със събитията в Украйна. Над 4000 души от страната са поискали евакуация. Българските власти ще предприемат действия по тяхното придвижване, а вече се обсъжда как това може да се случи със сухопътен транспорт.

Това стана ясно от изказвания на държавния глава Румен Радев и премиера Кирил Петков след проведеното извънредно заседание при президента във връзка със ситуацията в Украйна.

В ранните часове на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви „военна операция“ в Донбас, а руската армия започна удари по точки в цяла Украйна, включително и столицата Киев.

Радев обяви като „абсолютна недопустимо“ извършването на удари от страна на Русия срещу територията на „суверенна държава“. Президентът отново не използва глагола „осъждам“ по повод действията на Москва.

„В 21 в. в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти, с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо“, каза още той и добави, че Русия извършва „пълномащабна конвенционална операция“. По думите му София ще работи активно за гарантиране на сигурността си в рамките на НАТО.

„Осъждаме остро, остро, действията на Руската федерация. Това е недопустимо и България ще бъде партньор, който може да се очаква, че ще говори с един глас с ЕС и НАТО“, каза Петков.

Премиерът определи като приоритет номер едно извеждането на българите от Украйна. За тях и за бежанците от страната се организира транспорт и евентуално настаняване. Той увери, че ДАНС и МВР ще работят максимално бързо, за обработването на документи.

По рано пред Свободна Европа от Министерството на външните работи съобщиха, че към 07:30 сутринта в четвъртък искане за евакуация са заявили 102-ма български граждани.

Правителството извършва оценка на рисковете за морските и въздушни пътища, енергийните трасета и възможностите за доставка на газ, петрол, както и храни и стоки от първа необходимост. Работи се и по всякакви алтернативни трасета и доставки. Предприети са и действия, които да защитят България по отношение на киберсигурността.

От полунощ в Украйна действа военно положение. То ще е в сила 30 дни. За 24 часа Украйна затвори и въздушното си пространство.

Западният свят осъди остро действията на Русия. Очаква се в следващите дни и часове да бъдат предприети допълнителни действия по санкциониране на Москва. По-късно в четвъртък в Брюксел ще се проведе среща на лидерите на страните от ЕС, на която ще присъства и българският премиер Кирил Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG