Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 25 000 украинци са влезли в България от началото на войната


В сряда ООН съобщи, че вече над 1 милион украинци са напуснали страната. Мнозинството от тях в момента са в съседни на Украйна страни - Полша, Словакия, Унгария, Молдова и Румъния.
В сряда ООН съобщи, че вече над 1 милион украинци са напуснали страната. Мнозинството от тях в момента са в съседни на Украйна страни - Полша, Словакия, Унгария, Молдова и Румъния.

Близо 25 000 украински граждани са влезли на територията на България през последните 9 дни, откакто Русия започна своята военна инвазия в Украйна. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" в събота.

На 24 февруари Русия нахлу в Украйна и започна пълномащабна война. Атакувани бяха както военни, така и цивилни цели в редица градове, сред които и столицата Киев. По данни на ООН повече от 1 милион украинци вече са напуснали страната.

Украинските граждани са пристигнали в България от Румъния. По данни на Главна дирекция "Гранична полиция" 73 души са подали молби за хуманитарна закрила още на границата.

В събота министърката на правосъдието Надежда Йорданова каза пред бТВ, че България ще осигури безплатна правна помощ на пристигащите украински граждани, като адвокати в момента работят в регионалните центрове.

В петък беше активирана Директивата за временна закрила, валидна за целия Европейски съюз (ЕС). Документът предвижда хората, подлежащи на защита, да могат да живеят, да работят, да получават медицинска помощ и социално осигуряване във всички държави от ЕС за между една и три години.

В сряда ООН съобщи, че над 1 милион украинци са напуснали страната. Данните са валидни към 2 март, когато още не беше се навършила пълна седмица от началото на руската военна агресия срещу Украйна. Това е най-бързото изселване на бежанци през този век, съобщиха от ООН.

По данни на Агенцията за бежанците към ООН повече от 2% от населението на Украйна е било принудено да напусне страната. Това са предимно жени и деца. От организацията прогнозират, че до 4 млн. души могат да напуснат Украйна заради войната в следващите седмици.

Една седмица война. Как Украйна стана символ за света
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG