Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз съм оперирал, докато падат бомби". Военният хирург Дейвид Нот, който обучава колеги в Украйна


Д-р Дейвид Нот
Д-р Дейвид Нот

Докато всички бягат от войната, той отива към нея, въоръжен с чантата си с хирургични инструменти, малък тефтер, в който си води записки, и знания за операции във военни зони, натрупани през последните 25 години. Бил е доброволец в почти всяка размирна страна и днес е смятан за най-опитния военен хирург в света.

Той е британският доктор Дейвид Нот, който в събота организира и проведе безвъзмезден 12-часов онлайн обучителен курс за военна хирургия за 573 доктори в Украйна.

„Това е единственият начин, по който можем да им помогнем в момента. Хубавото е, че аз наистина разбирам тяхната ситуация. Аз съм бил в нея. Аз съм оперирал, докато падат бомби около мен, работил съм в подземни болници. Знам какво е и знам с какво се сблъскват те сега“, казва той в интервю за Би Би Си.

По принцип не би се поколебал да отиде в центъра на военните действия, за да обучава и оперира на терен, но този път е невъзможно това да се случи веднага. А според него съветите му са необходими на лекарите незабавно.

„Това, което се опитвам да направя, защото не знам колко време ще издържи интернет връзката, е да предам 25 години опит за 12 часа. Ще бъде трудно, но е базата на това, от което те наистина се нуждаят в момента“, допълва той.

Д-р Нот създава този еднодневен курс специално за сегашната ситуация. Знанията си, които иска да предаде на украинските си колеги, е натрупал по време на военните конфликти в Сирия, Ирак, Афганистан, Сиера Лион, Судан, Либерия, Либия, Газа.

Ще говорим за ужасни наранявания и как да се справят с тях.

„Ще ги преведем през целия набор от наранявания на един човек по време на война. Това включва огнестрелни рани, рани от шрапнели или от взрив. Ще говорим за ужасни наранявания и как да се справят с тях“, казва д-р Нот преди да започне курса.

По думите му никъде не се преподава военна медицина и никой лекар по света не е подготвен как да се справя в такива ситуации. „Военната хирургия е нещо съвсем различно, защото трябва да мислиш за войната. Това е изцяло нова игра.“

Дейвид Нот завършва медицина в Университета в Манчестър, а през 1992 г. придобива специалност в Кралския колеж на хирурзите в Англия. Днес той работи като консултант хирург в болница „Св. Мери“ в Лондон и в Кралската болница Марсден.

Всяка година през последните 25 години той си взима неплатен отпуск, за да работи за неправителствените организации „Доктори без граници“, „Червения кръст“, „Помощ за Сирия“. През 2015 г. основава фондация „Дейвид Нот“, чрез която провежда практически курсове по хирургия в опасни или военни зони.

„Обикалям света от 25 години в търсене на опасности“, започва една от главите в мемоарната му книга, озаглавена „Военен доктор“ и препубликувана в Гардиън.

По думите му работата във всички тези места го е променила, но най-сериозно е пострадал психически в Сирия. Там е видял и преживял ужасни неща, но продължава да се връща, защото лекари почти не са останали. Години след това обаче страда от посттравматично разстройство, с което се справя благодарение на жена си Ели Нот и сериозна и продължителна психиатрична помощ.

В един от най-тежките му моменти, между две пътувания до Сирия, д-р Нот е поканен на обяд при кралица Елизабет II заради доброволческата работа, която върши. Докато водят разговори по злободневни теми, в главата му се въртят сцени от войната и се чуват писъците на пациентите му от последното посещение в Алепо. Изпуска се, че скоро се е върнал от Сирия и кралицата го пита как е било там.

Той е толкова разстроен, че не може да отговори и е на ръба на нервен срив. Кралицата вижда това, хваща го за ръката и го извежда навън, където няколко минути в пълна тишина хранят кучетата й със специални бисквити. "Това е много по-добре от говорене, нали", му казва тя.

Фондацията на д-р Нот работи и в посока на подпомагане и развиване на лечението на посттравматичните разстройства, като една от първите стъпки по думите на лекаря е пострадалият да признае пред себе си и света, че има проблем. Част от неговият начин да се справя с травмата е да предава знанията си на колегите си по света. Затова и не закъснява с курса за лекарите в Украйна, провел се на 5 март.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG