Връзки за достъпност

Извънредни новини

Оксана Мастърс, която спечели параолимпийско злато за САЩ, но го посвети на Украйна


Оксана Мастърс
Оксана Мастърс

Тя спечели златото в биатлона в първия ден на Зимните параолимпийски игри в Пекин, а след това и сребро в бягането на дълги разстояния за жени.

Оксана Мастърс спечели първия златен медал за САЩ, но посвети победата на родната си Украйна.

„Дължа много на майка ми. Така че това е за отбора на Украйна и украинския народ“, каза Мастърс. „Победата е колкото за отбора на САЩ, толкова и за Украйна. Толкова съм горда, че съм и украинка, и американка и представям и двете държави. Това е силата на спорта – да си много повече от едно."

Оксана Мастърс има олимпийски медал и от игрите в Южна Корея през 2018 г.
Оксана Мастърс има олимпийски медал и от игрите в Южна Корея през 2018 г.

Това е 11-и параолимпийски медал в кариерата на 32-годишната Мастърс и пето злато.

Тя е родена през 1989 г., три години след аварията в украинската атомна електроцентрала в Чернобил. Ражда се с редица тежки увреждания, за които се смята, че са следствие на радиацията.

Първите седем години от живота ѝ преминават в няколко домове за изоставени деца, след което е осиновена от жена в Кентъки, САЩ.

Заради уврежданията двата крака на Оксана Мастърс са ампутирани – единият крак е по-къс и липсват кости. Тя е родена с шест пръста на всеки крак, с ципести пръсти на ръцете и без палци. Към днешна дата Мастърс е един от най-успешните спортисти в света.

„Спортът ми помогна да се науча да ценя тялото си повече за това, което може да направи, а не за това, което му липсва“, казва Оксана за USA Today Sports.

„Тъжно е и сърцето ми се къса за руските и беларуски атлети“, каза Мастърс след победата си в Пекин. „Бях в ресторанта, когато един от тях дойде, прегърна ме и заплака, защото те искаха да участват“, цитира думите ѝ The Guardian.

Международният олимпийски комитет забрани на състезателите от Русия и Беларус да участват в състезанията като част от санкциите срещу двете държави, предприети след нахлуването на Русия в Украйна и подкрепата, която оказва Беларус.

„Иска ми се да живеем в свят, в който всеки един спортист, от всяка страна, може да представя всяка част от света. Бъдете заедно, подкрепяйте се, не заставайте един срещу друг, а един до друг. Иска ми се те да са тук и се надявам скоро да има мир. Нямам търпение да се състезавам с руските и беларуските атлети,” каза Мастърс.

XS
SM
MD
LG