Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евакуацията е в ход. Украйна съобщава за атаки по хуманитарния коридор между Мариупол и Запорожие


Жители на Ирпин се евакуират към Киев, минавайки под разрушен мост, 7 март 2022 г.
Жители на Ирпин се евакуират към Киев, минавайки под разрушен мост, 7 март 2022 г.

Русия и Украйна се договориха за 12-часови хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население от пет украински градове във вторник. Те бяха отворени в 9:00 часа местно време и руските държавни медии твърдят, че ще бъдат в сила до 21:00 часа.

Такива коридори са обявени в района на столицата Киев и градовете Суми, Харков, Чернигов и Мариупол, съобщи руското военно министерство. Предишните няколко подобни опита се провалиха и бяха съпроводени от взаимни обвинения на двете страни, че умишлено са нарушили прекратяването на огъня.

Още в първите часове от обявеното във вторник спиране на стрелбата в районите, в които има евакуация на цивилни обаче, украинските власти започнаха да съобщават за руски обстрели.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко каза, че руски военни атакуват хуманитарния коридор между Мариупол и Запорожие, предаде Би Би Си. По думите му 8 камиона и 30 автобуса са на път да доставят хуманитарна помощ в града и да евакуират цивилни до Запорожие. Хората в Мариупол живеят там без течаща вода и ток от почти седмица и храната им е на привършване.

За мащабна евакуация се подготвяше и населението на Ирпин, където през последните дни се водеха тежки битки и имаше обстрели по жилищюни райони. По информация на областния управител Алексий Кулеба евакуацията на цивилни продължава през село Романовка към Киев, въпреки военните атаки. Към 9:30 часа местно време във вторник са евакуирани над 150 души, заяви Кулеба, цитиран от Би Би Си.

“Агресорът възпрепятства евакуацията на населението. В рамките на един ден тези, които са успели да стигнат до мястото за събиране, са изведени от Ирпин сами. Сега областта се подготвя за мащабна евакуация и доставка на хуманитарна помощ.”

Подобно е положението и в североизточния град Суми, който беше подложен на обстрели през нощта срещу вторник, причинили смъртта на над десет души, включително деца. По информация на Ройтерс евакуацията на местното население там е в ход и колоната от хора се движи към Полтава, който се намира на 175 км южно от Суми.

Временен бежански център в полския граничен град Пржемисъл
Временен бежански център в полския граничен град Пржемисъл

Преди ден Москва предложи да осигури хуманитар ни коридори за евакуация към Русия и Беларус, което беше отхвърлено от Киев като “неморално” предложение.

Междувременно ООН съобщи пред Би Би Си, че броят на бежанците от войната в Украйна вече надхвърля 2 милиона. Най-голяма част от тях бягат към съседните страни - Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Молдова. Значително по-малък брой бежанци са отишли в Русия и Беларус.

Според последните данни на ООН Полша е приютила над 1.2 милиона украинци, Унгария - 191 хиляди, Словакия - 141 хиляди, Молдова - 83 хиляди, Румъния - 82 хиляди, Русия - 99 хиляди, Беларус - над 400, а останалите европейски страни - повече от 133 хиляди души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG