Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Окупаторите са деморализирани". Украйна твърди, че забавя руската инвазия на юг, изток и север 


Детски колички, изоставени сред останки от разрушен мост в Киев, 7 март 2022 г.
Детски колички, изоставени сред останки от разрушен мост в Киев, 7 март 2022 г.

На тринайстия ден от началото на руската военна инвазия в Украйна руснаците продължават да напредват от юг, изток и север, “но темпът на настъпление на войските се е забавил значително“. Това твърди в свое официално изявление Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитирано от Би Би Си.

В него се казва, че към 6:00 часа местно време във вторник украинските войски продължават да се отбраняват в южния, източния и северния сектор и да държат контрола над столицата Киев и северния град Чернигов.

“Окупаторите са деморализирани и все повече прибягват до грабежи и нарушават правилата на международното хуманитарно право относно военните конфликти”, твърди Генщабът на Украйна, добавяйки, че противовъздушната отбрана на страната успешно отблъсква ракетни и въздушни удари.

Украинските военни казват още, че Русия вече прибягва до психологическа война, заявявайки, че групи от руски сили са създадени, за да “провеждат пропагандна дейност” в окупирани територии, за да повлияят на местното население. Би Би Си отбеляза, че не може да потвърди независимо повечето от тези твърдения.

Атаки срещу Суми и твърдения за убити деца

По-рано през нощта срещу вторник украински военен обяви в социалните мрежи, че руснаците са предприели атаки срещу северния град Суми, който се намира близо до Харков и недалеч от Киев.

Според публикувано във Фейсбук видео съобщението на Дмитро Живицки, който ръководи областната военна администрация в Суми, след 23:00 часа местно време руски бойни самолети са нанесли удари по града и околните предградия.

“За съжаление сред убитите има деца”, каза Живицки, твърдейки, че при атаките са загинали над 10 души, но Би Би Си отбелязва, че не може да потвърди по независим начин неговите думи.

Пожари и жертви в Житомир, Николаев и Харков

Украинската държавна Служба за извънредни ситуации съобщи във вторник, че цивилните жертви в страната продължават да се увеличават, след като руските военни са обстрелвали няколко градове през цялата нощ.

В Житомир, разположен западно от Киев, в ранните часове на сутринта е потушен пожар в нефтобаза.

Пожари са избухнали и в няколко жилищни райони в Николаев, където местните съобщават за поне четирима убити цивилни и други петима, спасени от развалините и откарани по спешност в болница.

При обстрел в Харков са изгорели девет етажа от жилищна сграда. При пожара, който е бушувал повече от четири часа, са загинали най-малко четирима души, съобщава Би Би Си.

"Режим на тишина" в пет укрински градове

На този фон Русия обяви във вторник 12-часови хуманитарни коридори за евакуация на населението от градовете Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол.

Повечето от маршрутите за евакуация, предлагани от Москва, са към Русия и Беларус - условие, което по-рано беше описано като “неморално” от правителството в Киев. Украйна не е коментирала публично новата руска инициатива.

Всеки от предишните опити за евакуация беше неуспешен, като враждуващите страни се обвиняваха взаимно, че умишлено са ги провалили.

Русия започна война срещу Украйна на 24 февруари. От началото на инвазията над 2 милиона украинци са напуснали страната си в опит да избягат от сраженията. Съобщава се за над 400 убити цивилни.

Западът наложи санкции срещу Русия, а десетки компании прекратиха дейността си в страната. Междувременно ООН направи първа стъпка към търсенето на съдебна отговорност на Москва за действията ѝ в Украйна, а третият кръг от руско-украинските преговори в Беларус завърши без споразумение за прекратяване на огъня.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG