Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинското посолство в София не знае за черен печат на Костадин Костадинов


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Посолството на Украйна не е информирано за наложена от властите в Киев 10-годишна забрана на лидерa на "Възраждане" Костадин Костадинов да влиза на територията на страната.

Това става ясно от официален отговор на първия секретар на украинската дипломатическа мисия в София Олег Охотник на запитване на Свободна Европа.

Костадинов обяви в понеделник, че миналата седмица е влязъл в Украйна, за да посети паметника на българските опълченци и православна църква в Болград, но впоследствие е бил изгонен с черен печат. По думите му местните власти са му обяснили, че му налагат забрана да влиза в страната заради информация от българските служби, че той е проруски политик.

Лидерът на "Възраждане" определи действията на българските служби като "предателство", заявявайки, че те са поставили в риск живота на хората, с които той е бил по време на посещението си в Украйна. Засега няма официална реакция нито от ДАНС, нито от разузнаването, нито от МВР.

По този повод Свободна Европа изпрати мейл на украинското посолство със запитване дали твърденията на Костадинов отговарят на истината и каква е официалната позиция на дипломатическата мисия по този случай.

"Не знаем какво е станало с г-н Костадинов през почивните дни", гласи краткият отговор на Олег Охотник.

Междувременно парламентарната група на "Продължаваме промяната" призова със своя декларация в сряда службите да информират Народното събрание защо техен колега е бил принудително изведен от Украйна, както и дали от това произтичат някакви рискове за националната сигурност.

"Не ни е известно в историята на Народното събрание да е имало друг такъв случай, в който народен представител да получи черен печат, тоест забрана за пребиваване в свободна и демократична държава", каза от трибуната депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков.

Той поиска службите да огласят с каква информация разполагат за Костадинов "и на база на какви съмнения службите в Украйна са стигнали до това крайно решение". Костурков адресира призива на управляващата партия до ДАНС, Държавната агенция "Разузнаване", Военното разузнаване и МВР, които са подчинени на изпълнителната власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG