Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ден 20. Руската офанзива е в застой, мощни експлозии в Киев


Пожар в жилищен блок в Кив след експлозиите
Пожар в жилищен блок в Кив след експлозиите

Вторник е двайстият ден от войната, която Русия поведе срещу Украйна. Според сутрешното обобщение на украинския генерален щаб през последните 24 часа не са настъпили съществени промени в позициите на двете страни.

Украинските военни твърдят, че руснаците се опитват основно да укрепят сегашните си позиции. Според други предположения се извършват доставки от Русия.

Почти навсякъде руската офанзива остава в застой през последните дни, съобщи и високопоставен американски служител на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Експлозии в Киев

На този фон най-малко три мощни експлозии са били чути от журналисти на Франс прес в центъра на Киев. Засега произходът им не е ясен, отбелязва агенцията.

Журналист на Франс прес е забелязал и стълб от дим да се издига в далечината, но не е могъл да се доближи до мястото, защото в столицата има комендантски час през нощта.

Каналът "Украйна 24" съобщава за две силни експлозии в Киев, в района на Борщаговка в западните покрайнини на града. Според канала ракети са изстреляни по Украйна от беларуския Мозир. Информацията не може да бъде потвърдена от друг източник.

Спасители гасят пожар в жилищна сграда, повредена от обстрел, в Киев, 15 март 2022 г.
Спасители гасят пожар в жилищна сграда, повредена от обстрел, в Киев, 15 март 2022 г.

Украинските агенции съобщават за пожар на жилищна сграда в Киев, след обстрел. По данни на Би Би Си двама най-малко двама души са загинали.

Тревога за въздушна опасност е обявена и в Киев и в други части на страната, по-специално в Одеса на юг, в Уман в центъра и в Хмелницка област в Западна Украйна.

Евакуация и хуманитарни коридори

Конвой от около 160 автомобила успя да напусне обсадения украински град Мариупол. Това е първата евакуация от стратегическия пристанищен град на Азовско море, откакто той беше заобиколен от руски войски преди седмица и половина.

По-рано украинската армия обяви, че е отблъснала опит на руските сили да превземат Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

“Руските военни части се оттеглиха, след като понесоха загуби”, каза в изявление генералният щаб на украинските въоръжени сили.

В града с население от 430 хиляди души има отчаян недостиг на вода и храна, а електроснабдяването е прекъснато.

Според украинските власти общо над 2000 души са били убити при руски удари в града. Данните не могат да бъдат потвърдени от друг източник.

Вицепремиерът Ирина Верешчук съобщи, че обстрел е осуетил поредния опит в града да бъдат доставени храна и лекарства

Очаква се във вторник да има зелен коридор за евакуация в Сумска област. Той би трябвало да продължи от 9 до 21 часа местно време.

Зеленски: Руските войски са объркани

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски внесе законопроект в парламента, с който се удължава военното положение в страната.

Според сега действащото извънредно законодателство военното положение трябва да приключи на 24 март, но сега Зеленски иска то да бъде удължено с още 30 дни след тази дата. Войната в Украйна започна на 24 февруари, когато руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна, наричайки това "специална военна операция".

В ново видео обръщение тази нощ Зеленски заяви, че преговорите между руски и украински представители ще бъдат възобновени във вторник в Турция, след като четвъртият кръг от преговорите приключи без напредък.

Той очаква като резултат от преговорите да бъде договорен разговор между него и президента на Русия Владимир Путин. От Кремъл обаче обявиха, че официално такова искане от Киев не е постъпвало.

Зеленски съобщи също, че над 3800 души вчера са успели да избягат от регионите на Киев и Луганск, но конвой със 100 тона провизии все още се намира в Бердянск и не може да стигне до обсадения пристанищен град Мариупол.

В изявлението си Зеленски каза, че руските войски са объркани. “Както и преди, врагът е объркан. Те не очакваха такава съпротива. Вярваха на своята пропаганда, която ги лъже от десетилетия за нас. Но те вече започнаха да разбират, че няма да постигнат нищо с война”, твърди Зеленски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG