Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е само началото." Словакия изгони трима руски дипломати


Министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над
Министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над

Властите в Словакия изгониха трима руски дипломати заради информация от службите за сигурност на страната, съобщи министерството на външните работи на Словакия. Тримата служители на посолството на Русия в Братислава трябва да напуснат страната до 72 часа.

Новината идва на фона на продължаващата руска инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари. Словакия е една от страните членки на НАТО и Европейския съюз, които граничат с Украйна.

В своето изявление, публикувано в понеделник, от словашкото външно министерство призовават ръководството на дипломатическата мисия на Русия да направят така, че всички нейни служители да се съобразяват със задълженията си по Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Повече подробности за причините за експулсирането не се съобщават.

Руската информационна агенция Интерфакс цитира представител на руското външно министерство, който определя изгонването на трима руски дипломати от Словакия като "неоправдано" и заявява, че Москва ще отвърне на действието.

Междувременно словашкото издание "Дженник Н" съобщи, че във връзка с изгонването са арестувани още най-малко трима словашки граждани по подозрения в шпионаж - полковник от министерството на отбраната, служител на контраразузнаването и човек, свързан с новинарски интернет сайт, затворен по-рано този месец от правителството за разпространение на фалшиви новини.

Министърът на отбраната на страната Ярослав Над написа във Фейсбук, че може да потвърди, че военното разузнаване е предоставило на полицията "ключова разузнавателна информация, включително ясни доказателства", свързана със случая.

"Това е само началото, вярвам, че структурата беше добре разкрита. Ще стигнем и по-далеч. Ясно и задълбочено", написа Над, без да съобщава повече подробности.

Словакия е една от страните, които най-остро осъдиха руската агресия в съседна Украйна. Дни след началото на войната словашкото правителство одобри изпращането на военна помощ за Украйна. Преди седмица властите одобриха и създаването на нова бойна група на НАТО на територията на Словакия. Очаква се в състава ѝ да влязат 2100 войници, включително 100 словашки войници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG