Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нищо не може да оправдае жертвите". Румен Радев се срещна с президента на Румъния


Президентът Румен Радев със своя румънски колега Клаус Йоханис, 15 март 2022

Нищо не може да оправдае войната в Украйна. Това каза в Букурещ българският президент Румен Радев, цитиран от БТА, след срещата си с президента на Румъния Клаус Йоханис.

Във вторник Радев пристигна на работно посещение в румънската столица. То идва на фона на продължаващата руска инвазия в Украйна, заради която над 3 млн. украинци бяха принудени да напуснат страната си.

"Каквато и да е предисторията, какъвто и да е претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания", каза Радев

По време на пресконференцията след срещата му с румънския му колега българският президент посочи още, че войната в непосредствена близост до границите на двете страни променя коренно средата за сигурност в региона.

"Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни", каза държавният глава.

Радев заяви още, че системите и пътищата за доставки, линиите за комуникации и тяхното прекъсване, особено в акваторията на Черно море, представляват огромно предизвикателство. По думите му застрашаването на енергийната сигурност и налагането на невиждани досега санкции на Русия, също така поставят икономиките на България и Румъния и техните социални системи пред огромно изпитание.

Войната на Русия срещу Украйна започна на 24 февруари. Съобщава се за множество бомбардировки на цивилни обекти - жилищни сгради, училища и болници, а цивилните жертви са хиляди. По данни на ООН към 15 март над 3 млн. украинци са напуснали страната си. По-голяма част от тях са в съседните на Украйна европейски държави - Полша, Унгария, Словакия и Румъния.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG