Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нищо не може да оправдае жертвите". Румен Радев се срещна с президента на Румъния


Президентът Румен Радев със своя румънски колега Клаус Йоханис, 15 март 2022
Президентът Румен Радев със своя румънски колега Клаус Йоханис, 15 март 2022

Нищо не може да оправдае войната в Украйна. Това каза в Букурещ българският президент Румен Радев, цитиран от БТА, след срещата си с президента на Румъния Клаус Йоханис.

Във вторник Радев пристигна на работно посещение в румънската столица. То идва на фона на продължаващата руска инвазия в Украйна, заради която над 3 млн. украинци бяха принудени да напуснат страната си.

"Каквато и да е предисторията, какъвто и да е претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания", каза Радев

По време на пресконференцията след срещата му с румънския му колега българският президент посочи още, че войната в непосредствена близост до границите на двете страни променя коренно средата за сигурност в региона.

"Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни", каза държавният глава.

Радев заяви още, че системите и пътищата за доставки, линиите за комуникации и тяхното прекъсване, особено в акваторията на Черно море, представляват огромно предизвикателство. По думите му застрашаването на енергийната сигурност и налагането на невиждани досега санкции на Русия, също така поставят икономиките на България и Румъния и техните социални системи пред огромно изпитание.

Войната на Русия срещу Украйна започна на 24 февруари. Съобщава се за множество бомбардировки на цивилни обекти - жилищни сгради, училища и болници, а цивилните жертви са хиляди. По данни на ООН към 15 март над 3 млн. украинци са напуснали страната си. По-голяма част от тях са в съседните на Украйна европейски държави - Полша, Унгария, Словакия и Румъния.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG