Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преговорите звучат "по-реалистично". Русия изпраща нови войски в Украйна, предупреди Лондон


Руски военни във Волноваха, Източна Украйна
Руски военни във Волноваха, Източна Украйна

Преговорите между Русия и Украйна за примирие “започват да звучат по-реалистично”, каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение. Въпреки това по думите му има нужда от още време за постигане на пробив. Преговорите продължават и в сряда.

В същото време жителите на най-големите градове в Украйна бяха събудени от сирени, предупреждаващи за възможна въздушна атака. В столицата Киев е в сила полицейски час и на хората е забранено да излизат в продължение на 35 часа.

Министерството на отбраната на Великобритания предупреди, че Русия пренасочва свои войски от изток към Украйна с цел да подсили силите си в Украйна и се опитва да използва частни военни компании и наемници, за да компенсира загубите.

В обградения и обстрелван от руските сили пристанищен град Мариупол все още са блокирани десетки хиляди хора, които не могат да напуснат. Украинските власти съобщиха, че във вторник 20 000 души са успели да избягат, но други хиляди все още чакат.

Преговорите

Четвъртият кръг от преговорите между делегациите на Украйна и Русия продължава. Според представителя на украинската делегация Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски, между позициите на Киев и москва има “фундаментални противоречия”, но компромисът е възможен.

“Ще продължим утре. Много труден преговорен процес. Има фундаментални противоречия. Но определено има пространство за компромис”, написа то в Туитър във вторник вечерта. Преговорите се провеждат онлайн.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във видеообръщение през нощта, че преговорите с Русия започват “да звучат по-реалистично, но е нужно още време” за постигане на пробив.

По-рано Русия каза, че фактът, че преговори се провеждат, “сам по себе си е положителен”.

Сред исканията на Москва, които досега са били публично обявени, са Киев да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “народни републики”, да признае незаконно анексирания полуостров Крим като част от Русия, да се “демилитаризира” и да се обяви за “неутрална”, т.е. да не става членка на НАТО.

Прегрупирането

В сряда жителите на най-големите украински градове бяха събудени от сирени, които предупреждават за възможни въздушни атаки. Сирените прозвучаха в Киев, западните градове Лвов и Ивано-Франковск, централния град Днипро и черноморското пристанище Одеса, съобщи Би Би Си.

В столицата Киев от 8 часа вечерта мстно време във вторник е в сила полицейски час. На цивилните е забранено да напускат сградите, в които живеят, и убежищата. Кметът Виталий Кличко предупреди, че на фона на опита на руските сили да атакуват отново, градът е изправен пред “труден и опасен мемоент”.

На този фон Министерството на отбраната на Великобритания предупреди, че Русия се опитва да разположи допълнителни сили в Украйна с цел да подсили силите си в страната и да компенсира загубите, които ѝ причинява съпротивата на украинската армия.

“Русия преразпределя сили отдалеч - от своя Източен военен окръг, от Тихоокеанския флот и Армения”, написа британското военно министерство, което всеки ден публикува информация от разузнаването си. “Освен това [Москва] все повече се опитва да използва необичайни източници като частни военни компании, сирийски и други наемници.”

“Русия вероятно ще се опита да използва тези сили, за да задържи завладените територии и да освободи бойна сила, за да поднови офанзивата, която е в застой.”

Евакуацията

Във вторник около 29 000 души са успели да се евакуират от обсадените градове през хуманитарни коридори, съобщиха украинските власти.

Повечето от тях - около 20 000 са от южния пристанищен град Мариупол, съобщи Кирило Тимошенко от кабинета на президента Зеленски. Те са напуснали града с личните си автомобили. По-рано местните власти съобщиха в Телеграм, че “към 14:00 [във вторник] е известно, че 2000 коли са напуснали Мариупол”, а още 2000 чакат да се евакуират от града.

По данни на заместник-кмета на Мариупол руските военни държат “като заложници” около 400 човека в местна болница, в това число лекари и пациенти. Украйна обвини Русия, че е блокирала конвой, който се опитвал да достави провизии в града.

Мариупол се намира между контролираните от сепаратистите територии в Източна Украйна и незаконно анексирания полуостров Крим. От самото начало на войната на Русия срещу Украйна на 24 февруари, градът е подложен на непрекъснат обстрел. Местните власти съобщават за поне 2300 цивилни жертви и хиляди хора, блокирани в града.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG