Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВнР се опитва да изтегли българския екипаж на блокиран в Мариупол кораб. Моряците с провизии за над 10 дни


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Корабът собственост на българска фирма с български екипаж TZAREVNA продължава да е блокиран на пристанището в украинския град Мериупол от няколко седмици. Министерството на вътрешните работи (МВнР) заедно с дипломатическият представител на България към Международната морска организация се опитват да осигурят свободен коридор за кораба. Това стана ясно от отговори на МВнР и Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) до Свободна Европа.

От началото на военните действия в Украйна корабът се оказа блокиран на пристанището в град Мариупол, който е под тежка обсада от страна на руската армия. По-рано през седмицата управителят на компанията, собственик на кораба „Навиборн“ Даниел Стефанов, коментира пред Нова телевизия, че провизиите за моряците на кораба намаляват.

Той плава под под малтийски флаг и по информация от МТС „единствено администрацията на малтийската държава“ може пряко да предиеме действия по освобождаването на кораба,а „българската страна е заинтересована от гледна точка, че екипажът се състои от български граждани и е напълно нормално да се търси вариант за завръщането им у нас“.

От МВнР заявиха пред Свободна Европа, че Ситуационният център на МВнР е в постоянна връзка със собственика на кораба, а моряците имат провизии за още над 10 дни.

„Към момента само 6 души от двата кораба, намиращи се в Украйна, са предпочели да бъдат евакуирани по суша и вече се намират в България. Останалите членове на екипажа са на бордовете на корабите и изпълняват своите задължения“, отговориха от МТС.

В декларация на партия „Възраждане“ депутатът Николай Дренчев каза, че притесненията на екипажа са свързани с това, че Украйна иска да използва кораба като средство за евакуация.

„Български кораб с екипаж е блокиран в Мариупол. Русия е съгласна да освободи кораба и българите, но Украйна не го освобождава“, каза той цитиран от телевизия Евроком.

От МВнР и МТС съобщиха, че не разполагат с подобна информация.

„Не разполагаме с необходимата информация и препоръчваме да се обърнете към г-н Николай Дренчев“, казаха от МВнР.

Редица кораби се оказаха блокирани на пристанищата в цяла Украйна от руския флот. От специализирания сайт maritime съобщиха преди дни, че са налице доклади, в които се споменава за миниране на подходите към пристанището в Мариупол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG