Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четвърта седмица на войната. Атаки в Западна и Южна Украйна. Путин обяви условия за мир


Останки от жилищна сграда в южния град Мариупол. Стотици хиляди граждани продължават да под обсада в изключително тежки условия с недостиг на вода, храна и лекарства
Останки от жилищна сграда в южния град Мариупол. Стотици хиляди граждани продължават да под обсада в изключително тежки условия с недостиг на вода, храна и лекарства

Войната в Украйна навлезе в четвъртата си седмица, след като на 24 февруари руските войски започнаха инвазия.

След атаката срещу театър със стотици цивилни в Мариупол в сряда, в четвъртък стана ясно, че бомбоубежището на сградата е издържало, а местните власти започнаха спасителна операция по изваждане на хората. Тази атака накара американския държавен глава Джо Байдън да нарече руския президент Владимир Путин "военнопрестъпник".

В друга точка, в която се развиват едни от най-активните бойни действия, североизточния Харков, ракета удари образователен център, в който са се помещавали училище и общински център.

Руските войски спечелиха територии на юг, въпреки че големите градове като Николаев, Запорожие и Вознесенск остават под украински контрол. До момента големите градове, в които руските войски завзеха контрол на юг са Херсон и Мелитопол.

На север продължи и атаката срещу Чернигов, който се намира в близост до границата с Беларус. Управителят на областта, в който се намира градът, обяви в четвъртък, че за последните 24 часа най-малко 53-ма души са убити от руските военни.

Руските войски продължават и настъплението си към Киев. Те оптиват да наложат обсада на града, но засега не могат да го оградят от юг.

През нощта в четвъртък руските сили предприеха нови бомбардировки в района на западния град Лвов. По данни на Би Би Си се вижда огромен черен облак, който идва откъм местното летище на 6 км. от центъра на града.

В четвъртък Владимир Путин проведе телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. В разговора руският президент е казал какви са условията му за сключване на мир с Украйна. Според един от съветниците на Ердоган, който е бил част от групата, която е успяла да чуе разговора, исканията на Кремъл са били четири и са разделени в „две категории“.

В първата попада искане е свързано с „неутралитет“ на Украйна и условието Киев да не прави опит за присъединяване към НАТО, за което вече беше изразена готовност от президента Володимир Зеленски. Отправени са искания за разоръжаване, защита на руския език в страната и т.нар. „денацификация“.

По думи на съветника на Ердоган, цитиран от Би Би Си, далеч по-трудно ще е съгласието по „втората категория“ искания. В нея са заложени статусът на Донбас и Крим, но повече детайли не станаха известни.

Също в четвъртък Зеленски, който вече говори пред Европейския парламент, парламентите на Великобритания и Канада и пред Камарата на представителите на САЩ, се обърна и към Бундестага. Той благодари за германската помощ за Киев, но предупреди депутатите в Берлин, че в момента в Източна Европа се строи нова стена, която разделя свободата и потисничеството. Той призова канцлера Олаф Шолц да разруши тази стена, която по думите му е издигнал Владимир Путин.

В петък държавният секретар Антъни Блинкен обвини Русия във военни престъпления и предупреди Китай, че Вашингтон ще предприеме действия срещу Пекин в случай, че китайските власти решат да предоставят помощ на Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG