Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отвлечените. Как десетки украинци изчезват след идването на руската армия


Олех Батурин е журналист в местен украински вестник в Херсон. Изчезва преди седмица, а колегите и семейството му смятат, че е отвлечен от руските власти, защото критикува открито руската окупация на областта.
Олех Батурин е журналист в местен украински вестник в Херсон. Изчезва преди седмица, а колегите и семейството му смятат, че е отвлечен от руските власти, защото критикува открито руската окупация на областта.

Нашумя само един случай, но те са десетки. Руската армия отвлича все повече публични фигури от източните области. Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров изчезна на 11 март, а на 16 март се разбра, че той е разменен срещу пленени от Украйна руски войници. Съдбата на други отвлечени засега е неясна.

Сутринта на 12 март, малко след 12 часа, Сергей Цихипа излиза да се види с колеги заедно с кучето си Айс. Той живее с жена си в малкия южен украински град Нова Каковка, а отива до съседния град за срещата.

Цихипа е 60-годишен активист и блогър, който открито се противопоставя на инвазията на Русия.

„Той така и не стига дотам. Не се и прибра. Телефонът му беше включен на два пъти за по няколко минути и това е. Аз само успях да пратя гласови съобщения, нищо повече“, казва жена му Олена в интервю за украинската служба на Радио Свободна Европа.

В същия ден, в който Цихипа не се прибира, Олех Батурин, репортер за местен новинарски сайт на име Новий ден също изчезва. Неговите роднини и колеги все още го издират.

И двата инцидента се развиват в южната област Херсон. Отново тук на 16 март въоръжени мъже отвеждат кмета и зам.- кмета на крайбрежния град Скадовск.

Голяма част от областта е окупирана от руските сили от 3 март. В нея се намират делтата на река Днепър, част от бреговата ивица на Черно море и административната граница с превзетия през 2014 г. Крим. Областният град Херсон беше първият областен център, над който руснаците взеха контрол след началото на инвазията.

Жителите започнаха да се опълчват обаче, като провеждат все по-големи демонстрации в града, на които развяват украински знамена. Те се конфронтират и с руските войски, като им казват, че присъствието им е нежелано. В Скадовск протестиращи се събраха пред сградата на общината с искането кметът да бъде освободен.

Засега руските сили не си позволяват да използват насилие срещу хората, участващи в тези демонстрации.

Но местните казват, че има все повече изчезнали хора. Има и сведения на очевидци, които разказват, че въоръжени мъже – някои с камуфлаж, а други без никакви отличителни знаци – обикалят от врата на врата в търсене на конкретни хора.

По информация на украинските военни власти в региона е съобщено за около 400 изчезнали.

„Това са активисти, организатори на протести“, казва Павло Кеба, жител на Херсон.

„Те се опитват да потушат всякакъв вид негодувание, защото виждат, че хората не ги е страх да правят демонстрации под носа на руските войски“, казва той.

Окупиращите войски съобщиха още, че планират да проведат референдум за независимостта на област Херсон. Това би било фалшифициран вот, казват местните жители и украинското правителство. Целта му е да послужи за претекст за официализирането на руския контрол.

Сергей, чието семейство беше убито от руски снаряд
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00

Според заместник-председателя на регионалния съвет на Херсон Сергей Хлан руските служители търсят проукраински активисти, депутати и общинари.

„Те се крият, но биват търсени. Правени са проверки. Руските сили ги търсят в Херсон и областта. Онези общински съветници, които са получили телефонни обаждания, отказаха да съдействат“, казва той.

„Отказват, но биват заплашени. Заплашили са ги, че ще ги застрелят“, допълва той.

По думи на Хлан руската полиция и цивилни са пратени в областта да патрулират и да управляват града. Най-вероятно това се е случило по заповед на Националната гвардия на Русия. Това е силно милитаризирана структурира, която отговаря директно пред президента Владимир Путин. Според Хлан сред полицаите има и бивши членове на украинското подразделение на полицията Беркут.

Поделението е познато с насилието, упражнено върху участниците в демократичните протести в Киев от 2014 г., познати като "Евромайдан". Смята се, че Беркут стреля по тях в самия край на протестите.

Олена Цихипа разказва пред Радио Свободна Европа, че след като разпространява информация за изчезването на мъжа си, тя научава от други жители на града, че е видян на военен пункт за проверка.

„Намерих кучето. Някакви добри хора ми се обадиха и ми казаха, че кучето е било вързано до местен офис. Беше много изплашено“, казва тя.

Според нея съпругът ѝ, както и репортерът Олех Батурин са били задържани, защото са отказали да подкрепят руската окупация или са говорили активно срещу нея.

„Те бяха задържани, за да не напишат нищо проукраинско, тъй като те бяха започнали информационна война и сериозно пречеха на окупаторите“, казва още Цихипа.

Жената на Батурин Наталия разказва как мъжът ѝ е излязъл от дома си следобед на 12 март, след като един колега му се обажда да се видят наблизо.

„Той отиде да се срещне с колегата си, който му се обади. Нямам повече информация, нищо. Нищо не взе със себе си“, допълва тя.

В друг случай жителка на Херсон на име Оксана публикува видео в социалната мрежа ТикТок, на което се вижда как мъжът ѝ е отведен от маскирани въоръжени мъже в камуфлажни дрехи.

„Върнете мъжа ми! Разбирате ли, че сте в чужда държава? Хора, разбирате ли, че сте на чужда територия? Върнете мъжа ми! Той дори няма оръжие“, се чува тя да казва във видеото.

Автентичността му не е потвърдена независимо от Радио Свободна Европа, а Оксана не отговори на въпросите на медията.

Директорът на Националния съюз на журналистите Сергей Томиленко казва, че неговата организация е получила множество сигнали от Херсон за случаи, при които неидентифицирани мъже нахлуват в домовете на журналисти и обществени личности, известни с публични прояви на патриотизма си.

Той вижда паралели със случилото се в Крим, когато Русия окупира и превзе полуострова през 2014 г.

„Едно от първите им действия беше да разчистят основно публичното информационно пространство от онези, които са готови да ги критикуват или просто да свидетелстват за престъпления или действия, свързани със завземане на власт, контрол и извършване на множество нарушения на човешките права“, казва той пред Радио Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG