Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доктор Ирина Кондратова, която показва войната през профила на Дейвид Бекъм


Доктор Ирина Кондратова. Снимката е от 2016 г.
Доктор Ирина Кондратова. Снимката е от 2016 г.

Тя ръководи Харковския регионален перинатален център и работи там като детски анестезиолог. Когато започва руската инвазия в Украйна, за нея започва най-тежкият период в кариерата. Доктор Ирина Кондратова обаче продължава да помага на бременните жени в Харков, въпреки че градът е под постоянен обстрел.

В първия ден всички бременни жени и майки е трябвало да бъдат преместени в мазето на болницата, където да са защитени от въздушните атаки. "Бяха ужасни три часа, които прекарахме заедно", разказва тя.

Не всички нейни пациенти обаче могат да бъдат транспортирани – бебета, които са на интензивно лечение трябва да останат горе, защото животоспасяващата техника, от която зависят, не може да бъде преместена. При всяка възможност д-р Кондратова или някои от нейните колеги се качват да проверят как са малките.

„Вероятно рискуваме живота си, но не мислим за това изобщо. Обичаме работата си. Докторите и сестрите тук, ние се тревожим, ние плачем, но никой от нас няма да се откаже“, казва още тя.

На 20 март д-р Кондратова получи възможност да разкаже за живота в болницата в Харков на над 70 милиона души в света. По инициатива на Международния фонд за децата към ООН УНИЦЕФ бившият футболист Дейвид Бекъм даде контрол над акаунта си в Инстаграм на „д-р Ирина“, както я нарича той.

През деня тя публикуваше видеа от болницата, като описваше в подробности трудностите, с които докторите се сблъскват. Те не са "спирали да работят 24/7", откакто започна войната, а голяма част от пациентите в момента са настанени в мазето на сградата, което служи за бомбоубежище.

„Първите дни бяха най-трудни. Трябваше да се научим да работим с бомбите и въздушните атаки“, казва тя в един от постовете.

Д-р Ирина Кондратова е завършила гимназия в Харков, а след това и Харковския национален медицински университет. Специалист е по педиатрия и детска анестезиология. Освен това е и докторант в Катедра Педиатрия и неонатология.

Във видеата, които лекарката публикува в неделя, се вижда как медицинските лица се грижат за новородени, а майки и бременни жени са настанени на болнични легла в помещения под земята, пригодени наскоро за целта.

В един от постовете д-р Кондратова снима млада майка на име Яна, която държи сина си Михайло, който има проблеми с дишането. Домът им обаче е унищожен и те нямат къде да отидат.

Вторият по големина град в Украйна Харков е от стратегическо значение за руската армия и е един от най-тежко пострадалите от въздушни атаки. Въпреки всички това за докторите в болницата не съществува вариантът да си тръгнат. Казват, че няма как да оставят пациентите си.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG