Връзки за достъпност

Извънредни новини

Оксана Мартиненко, която се грижи за десетки деца, но не може да прегърне своите


Оксана Мартиненко храни едно от 21 бебета на сурогатни майки в импровизираната клиника в подземие в Киев

3 седмици война в Украйна. Убитите вече са хиляди, а бежанците милиони. Освен гледките на разрушенията и смъртта, едни от най-тежките моменти за украинците се оказаха разделянето на семействата от цялата страна. В повечето случаи мъжете се разделят със съпругите и децата си, но понякога децата остават сами. Сами остават и новородени.

Такъв е случаят в една импровизирана клиника, която се намира в мазе в подложената на атаки столица Киев. В нея се намират 21 бебета, родени от сурогатни майки. Заради военните действия обаче родителите им не могат да стигнат до тях. Но те не са сами в подземието.

Украинската сестра Оксана Мартиненко и колегите ѝ се грижат за тези 21 бебета, които попадат под грижите им, след като са събрани от множество болници в обстрелвания Киев. На медиците често се налага с една ръка да хранят едно бебе, а с друга да приспиват второ.

Вината за случилото се е не е тяхна

„Вината за случилото се е не е тяхна. Не са виновни те, че родителите им не могат да дойдат, за да ги приберат. Затова оставаме тук, борим се и им помагаме с каквото можем“, разказва Оксана пред Ройтерс.

След като са нахранени бебетата се поставят в малки пластмасови легла, подредени в линия. Понякога спят и в колички. Край тях се трупат камарите с шишетата за хранене, които трябва да бъдат стерилизирани преди отново да се използват. Оксана казва, че само две двойки – една от Аржентина и една от Германия са успели да стигнато до Киев, където да се съберат със сурогатните си бебета. Сега и те попадат в клопката на войната и остава неясно кога и дали ще успеят да ги отведат в домовете си.

В момента нямаме време за почивка. Опитваме се да се справяме с кратки дремки и да се сменяме. Тежко е, тежко е

„В момента нямаме време за почивка. Опитваме се да се справяме с кратки дремки и да се сменяме. Тежко е, тежко е“, казва една от колегите на Оксана.

Самата сестра също една от жертвите на войната, на които се налага да се раздели със собствените си деца. Те се намират в района на североизточния град Суми, в който се водят част от военните действия. За Оксана и децата ѝ е твърде опасно да се опитат да се съберат, затова те в момента живеят с баба си.

„Не мога да се прибера вкъщи от 24 февруари“, разказва сестрата докато сменя пелени. „Те [руснаците] започнаха да обстрелват и нашия град в последните дни“.

Оксана успява да се свърже със семейството си рядко. Чуват се основно, за да може майката да разбере дали децата ѝ са в безопасност и дали са успели да поспят през нощта.

През последните години Украйна е една от страните, които са се превърнали в международен център за сурогатно майчинство, припомнят от Ройтерс. Според различни оценки на година това включва хиляди деца, а много от тях се оказват с родители чужденци. Правозащитни групи и някои бивши сурогатни майки подлагат на критики практиката заради физическите и психологическите последствия за жените. За някои двойки това е една от малкото възможности да имат дете.

В малката, импровизирана клиника в Киев очакват нещата да стават все по-тежки. Заради по-честите бомбардировки клиниката постоянно е оглушавана от звука на експлозии.

„Наистина е ужасяващо“, казват медиците.

Те обаче не планират да бягат или да спрат да се грижат за децата. Оксана пък продължава да чака и да се надява руските бомби да не засегнат собствените ѝ деца, докато тя се грижи за десетките чужди в малкото подземие в Киев.

„Всеки ден чакаме новини. Но не можем да изоставим тези бебета“, казва тя.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG