Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР откри данни за престъпление при проверката за цената на тока от лятото на 2021 г.


Според МВР дейността на държавната "Марица Изток 2" през лятото на 2021 г. е повлияла за покачването на цените на електроенергията

МВР ще предаде на прокуратурата резултатите от проверката за цената на тока, в която са установени данни за извършено престъпление. Това става ясно от съобщение на ведомството.

Проверката е започната през септември 2021 г. по сигнал за необосновано високи цени на електроенергията по-конкретно в периода между юни и август. Тогава цената варира в широк диапазон и достига до 400 лв. за мегаватчас.

От Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) са изискали информация по случая от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Енергийния системен оператор (ЕСО), ТЕЦ „Марица Изток 2“ и Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

От МВР са установили, че съществува възможност от Българския енергиен холдинг (БЕХ), чрез едно от дъщерните си дружества, да са повлияли върху ликвидността на свободния пазар и по-конкретно във връзка със сегмента „Ден напред“. От силовото министерство са установили също, че в рамките на месец само две от мощностите на държавната „Марица Изток 2“ са работили, а едва от началото на август са включени и други мощности от централата, което е довело до рязкото намаляване на цената за мегаватчас от 300 на 180 лв.

„Може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от „ТЕЦ Марица изток 2“ са осъществили състава на престъпление по смисъла на чл. 219 от НК и от това са последвали значителни щети за предприятието, които в конкретния случаи се изразяват в нереализирана печалба“, съобщават още от МВР.

През миналото лято цените на електроенергията започнаха рязко да се покачват, което най-силно засегна свободния пазар, на който оперират дружествата в България. Във връзка с кризата през август 2021 г. няколко от най-големите работодателски организации в страната поискаха оставките на ръководството на БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и тогавашния служебен министър на енергетиката Андрей Живков. Повишаването на цените на електроенергията беше използвано за аргумент срещу служебното управление от ГЕРБ и ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Владимир Путин и изчезналият кокаин
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00
XS
SM
MD
LG