Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подновяването на ядрената сделка е по-близо "от всякога", каза външният министър на Иран


Външният министър на Иран Хюсеин Амир Aбдолахиан, август, 2021 г.

Подновяването на ядрената сделка с Иран е по-близо "от всякога". Това каза в сряда външният министър на Иран Хюсеин Амир Aбдолахиан.

Сделката беше сключена през 2015 г. между Иран и 6 световни сили. Нейната цел е да бъдат облекчени икономическите санкции срещу страната в замяна на гаранции, че тя няма да развива ядрената си програма.

"Ако САЩ постъпят прагматично, сме готови да се съберем с външните министри на държавите, които участват в сделката, във Виена, за да финализираме споразумението", каза Амир Абдолахиан на пресконференция по време на посещение в сирийската столица Дамаск.

"Вярваме, че днес сме по-близо до споразумение във Виена от всякога преди", добави той. "Изпратили сме последните си предложения към Щатите чрез координатора на Европейския съюз, за да сключим окончателна сделка. Напомнихме на американците, че няма да прекрачваме своите червени линии".

Евентуално постигнато споразумение би било краят на едногодишни преговори между Техеран и другите страни по сделката. През последните седмици обаче постигането на споразумение се забави вследствие на искания на Русия. Москва поиска гаранции от САЩ, че санкциите, наложени на Русия за инвазията ѝ в Украйна, няма да повлияят на търговията на страната с Иран.

След изявлението на Амир Абдолахиан преговарящият по сделката Али Багхери Кани написа в Туитър, че "приближаването на финализацията на сделката не е гаранция за сключването ѝ". По негови думи "се изисква допълнителна предпазливост, много постоянство, допълнителна креативност и балансиран подход, за да се направи последната стъпка. За да завършим работата, има определени решения, които нашите западни събеседници трябва да вземат".

Изказванията идват ден след като Съединените щати обявиха, че зависи от Иран дали ще вземат трудните решения, необходими за възстановяването на сделката.

"Техеран е натоварен да взема решения, които може да сметне за трудни", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс на брифинг на 22 март. Той уточни, че връщането на сделката не е нито сигурно, нито неизбежно.

Ирано подписа знаковата сделка със САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Германия и Китай през 2015 г. Три години по-къснбо обаче бившият американски президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението с аргумента, че условията не са достатъчно стриктни, за да предотвратят производството на ядрени оръжия в Иран. Друг мотив на Тръмп беше да накаже Техеран за подкрепата към екстремистки групировки в региона, като в резултат на оттеглянето на САЩ бяха върнати тежките икономически санкции.

Иран отрича да подкрепя екстремисти и твърди, че не иска ядрени оръжия и че ядрената програма в страната е за цивилни цели.

Въпреки това, след като Вашингтон се оттегли, Иран наруши ограниченията, определени в сделката, и настоя Съединените щати да премахнат санкциите си, преди да се върнат към споразумението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG