Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството договаря проект с бивш директор в близката до Путин ВТБ


Министърът на енергетиката Александър Николов, представителят на Ай Пи 3 Корпорейшън Майкъл Хюит и основателят на Джемкорп Кепитъл Мениджмънт Атанас Бостанджиев подписват споразумение за сътрудничество под надзора на Кирил Петков
Министърът на енергетиката Александър Николов, представителят на Ай Пи 3 Корпорейшън Майкъл Хюит и основателят на Джемкорп Кепитъл Мениджмънт Атанас Бостанджиев подписват споразумение за сътрудничество под надзора на Кирил Петков

България подписа меморандум за сътрудничество в енергетиката с инвестиционен фонд на бивш директор в руската банка “Внешторгбанк” (ВТБ). За споразумението съобщи Министерството на енергетиката в сряда.

Според сайта Bird фондът е свързан с руски бизнесмен, приближен до санкционирания от Запада директор на руския държавен военен конгломерат “Ростек” Сергей Чемезов.

Фондът Джемкорп Кепитъл Мениджмънт (Gemcorp Capital Management Ltd.) е основан от Атанас Бостанджиев през 2014 г. Преди това Бостанджиев е бил изпълнителен директор на дружеството VTB Capital, инвестиционното звенo на руската банка ВТБ. Банката беше санкционирана от САЩ след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

По времето, когато Бостанджиев беше директор на VTB Capital, дружеството придоби близо 10% от българската Корпоративна търговска банка (КТБ). Това се случи през 2013 г., а година по-късно банката фалира. По-късно фондът Джемкорп, основан от Бостанджиев, заедно с Оманския фонд поиска да инвестира в спасяването на КТБ, припомни Медиапул.

В сряда разследващият сайт Bird съобщи, че фондът Джемкорп е свързан с руския бизнесмен Алберт Авдолян. Изданието се позовава на документи от международното журналистическо разследване, наречено “Досиетата FinCEN”. Разследването е на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), чийто партньор е Bird. То стана възможно благодарение на изтекли документи от Мрежата за разследване на финансови престъпления към американското министерство на финансите.

Според Bird Авдолян от своя страна има общ бизнес със Сергей Чемезов - приближен до руския президент Владимир Путин и директор на руския държавен конгломерат “Ростек”, под чиято шапка са оръжейните производители “Рособоронекспорт”, “Руские хеликоптери”, производителят на камиони “Камаз”, както и оръжейната фирма “Калашников”. Чемезов е бивш офицер от КГБ и е бил в Източна Германия, когато и Путин е бил пратен там от разузнаването.

Чемезов и ръководеното от него държавно дружество са санкционирани от САЩ и ЕС след незаконното анексиране на п-в Крим от Русия през 2014 г. и началото на войната в Източна Украйна между украинската армия и подкрепяните от Русия сепаратисти.

Споразумението с Джемкорп е за сътрудничество в проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика, съобщи правителствената пресслужба. То беше подписано от министъра на енергетиката Александър Николов в присъствието на министър-председателя Кирил Петков.

Правителството подписа и меморандум с Ай Пи 3 Корпорейшън (IP3 Corporation), която работи в областта на ядрената енергетика. В резултат на партньорството с двата фонда в България се очакват инвестиции на стойност около 1 млрд. долара.

“Въпреки риска, свързан с военните действия в Украйна, чуждите инвеститори оценяват високо действията на правителството в подкрепа на бизнеса”, е цитиран да казва Александър Николов по време на подписването на меморандума.

Представителите на двата фонда са цитирани да казват, че “българското правителство върви в правилната посока в борбата срещу корупцията и създаването на благоприятен инвестиционен климат”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG