Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мила Кунис, която събра над 35 милиона долара за украинските бежанци


Мила Кунис през 2013 г.
Мила Кунис през 2013 г.

„Днес аз съм една горда украинка“. Така започва призивът на американската актриса Мила Кунис в платформата за набиране на средства Gofundme, с която тя и съпругът й Аштън Кътчър събраха над 35 милиона долара. Самите актьори дариха 3 милиона от своите спестявания.

Събраните пари отиват за организациите Flexport и Airbnb, които помагат съответно с изпращане на хуманитарна помощ и настаняване за бежанците от Украйна в Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Молдова. Броят на украинците, принудени да напуснат домовете си след началото на войната надмина 10 милиона.

„Украинците са горди и смели хора, които заслужават нашата помощ в този момент. Тази несправедлива атака срещу Украйна и човечеството като цяло е унищожителна и украинският народ има нужда от нашата подкрепа“, пише още Кунис. Украйна е родната й страна и макар вече да е американска гражданка, тя казва, че е изключително съпричастна към страданието, причинено от руската инвазия.

Милена Марковна Кунис е родена на 14 август 1983 г. в Чернивци – град в Съветския съюз. Днес се намира в югозападна Украйна и все още не е засегнат от военни действия, но приютява голям брой изселени жители от други области на страната. Родителите на Кунис са от еврейски произход и са оцелели през Холокоста. Тя израства, говорейки на руски език у дома.

През 1991 г. когато Мила е само на 7 години, цялото семейство заминава за Лос Анджелис. Те пристигат в Калифорния с 250 долара. Родителите й казват, че са емигрирали, защото не виждали бъдеще за двете си деца в Съветския съюз.

През първата си година в САЩ Кунис среща трудно се интегрира, защото не говори английски.

„Аз не разбирах културата. Не разбирах хората. Не разбирах езика. Представете си да си сляп и глух на седемгодишна възраст. Такова беше чувството като се преместихме в Щатите“, казва тя в интервю за Лос Анджелис Таймс.

Все пак Мила бързо преодолява езиковата бариера и след по-малко от 2 години започва нейната детска актьорска кариера. Първо участва в реклами, след това телевизионни серии и дори филми.

През 1998 г. Кунис е избрана за ролята на Джаки в ситкома „Шеметни години“ (That ‘70s Show), в който остава за всички 8 сезона. Още на този кастинг се проявява нейната категорична решителност, когато тя излъгва за възрастта си. Условията са били всички актьори да имат 18 години, заради което Мила казва, че „ще ги навърши“, но не казва кога. Тогава тя е на 14. Следващото й голямо участие е в анимационните серии Family Guy, с които също остава ангажирана близо десетилетие.

В големите филмови продукции Кунис пробива с ролята си в номинирания за Оскар „Черният лебед“, където си партнира с Натали Портман. През 2011 г. взима главната женска роля във филма „По приятелски“ (Friends with benefits). Другите й популярни участия са в „Тед“ (2012), „Оз: Великият и Могъщият“ (2013), „Пътят на Юпитер“ (2015), „Палави Мамчета“ (2016).

Има номинация за Златен глобус и няколко номинации на Актьорската гилдия за ролята си в „Черния лебед“, както и има няколко отличия за комедийните си роли.

През 2015 г. Мила Кунис се омъжва за американския актьор Аштън Кътчър, с когото имат две деца. Те са активисти за борбата срещу глобалното затопляне и живеят в устойчива ферма в Бевърли Хилс. Съпругът й е и неин партньор в инициативата за събиране на средства за бежанците от Украйна.

Двамата казват, че са наясно, че даренията няма да решат украинската криза, но помагат както могат най-добре.

„Нашите колективни усилия ще осигурят по-меко приземяване за толкова много хора, докато те се движат напред в своето несигурно бъдеще", казва Кунис.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG