Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спиране на европейските визи за руснаци. Полша иска още санкции срещу Москва


Полският премиер Матеуш Моравецки
Полският премиер Матеуш Моравецки

Полският премиер Матеуш Моравецки обяви предложение за пакет от 10 нови санкции срещу Русия. „Не е тайна, че Полша изисква по-широкообхватни санкции и вярвам, че ще бъде наложен още един пакет от санкции“, каза Моравецки в петък по време на срещата на върха на ЕС.

Изданието Политико публикува изказването на Моравецки, където е обобщено предложението. „В Киев се води битка не само за бъдещето на Украйна, но и за бъдещето на целия континент. И ако падне Киев, това ще бъде краят на Европа, каквато я познаваме“, казва полският премиер.

По думите на полския президент санкциите, наложени до този момент на Русия явно не са достатъчни. „На тези, които предупреждават, че провокирането на руския президент Владимир Путин ще доведе до Трета световна война, питам: имал ли е някога нужда Путин от извинение, за да наруши международното право? Имаше ли нужда от такова, за да атакува Грузия? Трябваше ли му, за да окупира Крим? Необходимо ли беше, за да атакува Киев“, казва Моравецки.

Той обяснява, че това е причината Полша, Словения и Чехия да подготвят нов план от 10 точки за подкрепа на Украйна и прекратяване на войната.

На първо място е ограничаването на достъпа на всички руски банки от международната система за разплащания SWIFT. Останалите предложения включват обща политика за предоставяне на убежище за руските войници, които отказват да служат на „престъпния режим в Москва“.

Пълно спиране на руската пропаганда в Европа. Блокиране на руските кораби от достъп до европейските пристанища, както и блокада на автомобилния транспорт. Разширяване на кръга на санкционираните лица и спиране на визите за всички руски граждани, които искат да влязат в ЕС. „Руският народ трябва да разбере, че ще понесе последствията от тази война. И ние се надяваме, че те ще обърнат гръб на Путин“, каза Моравецки.

Като осма точка са предложени санкции на всички членове на партията на Путин „Единна Русия“. Пълна забрана на износа за Русия на технологии, които могат да се използват за война и изключване на Русия от всички международни организации. „Не можем да седим на една маса с престъпниците“, казва Моравецки.

Според него, „ако това не спре войната, трябва да отидем по-далеч. В Киев предложихме мироопазваща мисия под егидата на НАТО и други международни организации“.

В средата на март премиерите на Полша, Чехия и Словения пъкуваха до Украйна и се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Това беше първото посещение на чуждестранни лидери в обсадената украинска столица след като на 24 февруари Русия поведе война срещу нея. Премиерите пристигнаха с влак, чийто маршрут беше запазен в тайна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG