Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Путин не може да остане на власт", но САЩ нямат стратегия за смяна на режима в Русия


Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ
Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Съединените щати нямат за цел да сменят режима в Русия, каза държавният секретар Антъни Блинкен. Думите му са във връзка с речта на президента Джо Байдън в събота, в която той каза, че руският президент Владимир Путин „не може да остане на власт“.

„Мисля, че президентът, Белият дом, заяви снощи, че просто президентът Путин не може да бъде упълномощен да води война или да участва в агресия срещу Украйна или някой друг“, каза Блинкен в неделя по време на посещение в Израел.

„Както знаете и както многократно сме заявявали, ние нямаме стратегия за смяна на режима в Русия или където и да е другаде“, допълни държавният секретар.

„В този случай, както във всеки случай, зависи от хората на въпросната страна, зависи от руския народ“, добави Блинкен.

В събота президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския си колега Владимир Путин „касапин“ по време на среща с украински бежанци във Варшава и каза, че „Путин не може да остане на власт“.

"Ще имаме различно бъдеще, по-светло бъдеще, основаващо се на демокрацията и принципите, на надеждата и светлината, на благоприличието и достойнството, свободата и възможностите. За Бога, този човек не може да остане на власт", каза Байдън.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира речта на американския президент. "Не Байдън е този, който решава. Президентът на Русия се избира от руснаците", каза Песков.

Представител на Белия дом реагира, като уточни че Байдън, който изрече тези думи в реч във Варшава, не е призовал за смяна на режима в Русия. Идеята му била, че "Путин не може да бъде оставен да упражнява власт върху съседите си или върху региона".

Байдън беше на тридневно посещение в Европа, където проведе редица срещи на високо ниво.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG