Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той е касапин“. Байдън се срещна с украински бежанци във Варшава


Американският президент Джо Байдън е прегърнал украинско дете във Варшава
Американският президент Джо Байдън е прегърнал украинско дете във Варшава

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския си колега Владимир Путин „касапин“ по време на среща с украински бежанци във Варшава. Байдън каза, че Путин не може да остане на власт.

"Ще имаме различно бъдеще, по-светло бъдеще, основаващо се на демокрацията и принципите, на надеждата и светлината, на благоприличието и достойнството, свободата и възможностите. За Бога, този човек не може да остане на власт", каза Байдън.

Американският президент се обърна в речта си директно към руския народ. "Позволете ми да кажа това, ако можете да ме чуете - вие, руският народ, не сте наш враг", каза Байдън.

По думите му войната на Русия в Украйна е стратегически провал. Той добави, че американските сили в Източна Европа са там да бранят НАТО, а не да влизат в конфликт с руските военни. Байдън предупрежди Русия да не стъпва "и на инч на територията на НАТО".

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира речта на американския президент. "Не Байдън е този, който решава. Президентът на Русия се избира от руснаците", каза Песков.

Представител на Белия дом уточни че Байдън, който изрече тези думи в реч във Варшава, не е призовал за смяна на режима в Русия. Идеята му била, че "Путин не може да бъде оставен да упражнява власт върху съседите си или върху региона".

В последния ден от обиколката си в Европа американският президент се срещна и с полския си колега Анджей Дуда. Той каза, че САЩ ще защитават Полша от всякакви атаки от страна на Русия и призна, че Варшава е понесла тежестта на бежанската криза от войната в съседна Украйна.

Близо 4 милиона души са избягали от Украйна от началото на войната, а 2 милиона от тях са в Полша.

"Вашата свобода е и наша свобода", каза Байдън на полския президент. По думите му спазването на Член 5 от Устава на НАТО, който гарантира взаимна помощ за отбраната на страните членки на организацията, е "свещено задължение". "Уверен съм, че Владимир Путин е разчитал да раздели НАТО", каза Байдън за руския президент и добави: "Той обаче не можа да го направи. Всички останахме единни".

Полша иска да работи в тясно сътрудничество със САЩ в рамките на плановете си да построи атомна електроцентрала, каза президентът Анджей Дуда. "Смятам, че заедно с американски компании и със силното покровителство на Белия дом можем да реализираме подобна програма в близко бъдеще, защото Полша спешно се нуждае от нея", каза Дуда след срещата си с Байдън.

На 24 март в Брюксел се състоя безпрецедентна серия от извънредни срещи на върха на няколко световни организации. В белгийската столица се събраха лидерите на страните от 30-те членки на НАТО, Г7 и 27-те членки на Европейския съюз.

Засилено присъствие по източния фланг, повече помощ за Украйна и купуване на руски газ, но не в рубли. Това бяха акцентите сред решенията, взети от световните лидери, в денят, в който се навърши един месец от началото на войната в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG