Връзки за достъпност

Извънредни новини

Олександра Назарова и Максим Никитин, които танцуват по леда въпреки войната


Олександра Назарова и Максим Никитин след края на изпълнението си, 25 март 2022

Необичайно за изпълненията във фигурното пързаляне по телата им няма пайети, пера, лъскави мъниста или златни орнаменти. Вместо с бляскавите си костюми, двамата фигуристи излизат на леда облечени скромно - с черни панталони, тя със синя, той с жълта фланелка. На гърба им е изписано името на държавата, която представляват.

"Мисля, че сега не е време за бляскави костюми", казва той.

"Не можем да сме весели и да танцуваме. Можем да носим или черно, или фланелки в националните ни цветове", добавя тя.

Олександра Назарова и Максим Никитин са украинци. А бляскавите им танцови костюми са останали в родния им град Харков, който вече месец продължава да бъде обстрелван от руски ракети.

В петък двамата взеха участие в дисциплината танци на лед на световното първенство по фигурно пързаляне в Монпелие, Франция, и заеха шестнадесето място след края на първата програма. Изпълнението им беше посрещнато с овации, въпреки скромните костюми и въпреки решението им в последния момент да сменят музиката за танца си.

Олександра Назарова и Максим Никитин след края на изпълнението им, 25 март 2022
Олександра Назарова и Максим Никитин след края на изпълнението им, 25 март 2022

Обикновено фигуристите синхронизират музиката и танца си в продължение на месеци - Назарова и Никитин обаче решават да я променят само броени дни преди да заминат за Франция. Причината: че песните, на които са тренирали досега, са твърде енергични и весели на фона на случващото се в страната им. На 24 февруари Русия нападна Украйна и пълномащабната война продължава вече пета седмица. Заради нея една четвърт от украинците бяха принудени да напуснат домовете си, над 3,5 милиона са бежанци в чужбина.

Новата музика, която двамата фигуристи избират за изпълнението си на световното първенство, не е случайна. И двете песни са добре познати на всички украинци и са изпълнени с послания. Първата е "1944" - песен за принудителната депортация на стотици хиляди кримски татари от Сталин, с която украинската певица Джамала спечели конкурса "Евровизия" през 2016 г.

"Тази първа част е призив към целия свят [и] предупреждение", разказа Назарова след края на изпълнението.

Втората част е ремикс на народната песен "Ой у лузі червона калина", която се превърна в химн на украинската съпротива срещу инвазията, изпят от Андрий Хривнюк. Самият Хривнюк прекъсна турнето си в САЩ, за да се включи в отбраната на страната си.

"Той в момента се бие срещу руснаците", обясни Никитин. "Той направи тази музика за всички нас и сега точно тази музика помага на украинците да не се предават."

Никитин и Назарова всъщност са преки свидетели на войната и на съпротивата. В интервю за телевизия NBC Sports Назарова разказва, че е напуснала Харков по-рано от танцовия си партньор. Заради огромния брой хора, опитващи се да преминат границата пътуването до Полша ѝ е отнело 8 дни - въпреки разстоянието от само 600 км.

"Видяхме танковете, чухме стрелбата. Моята къща остана без прозорци", разказа 25-годишната Назарова. "Ужасно е да тичаш към бомбоубежищата, носейки дете в ръцете си. Не пожелавам на никого да трябва да преживее това."

По думите ѝ целта на изпълнението им с Никитин в петък е била да разкажат на света за случващото се в родината им. Двамата посветиха танца си на украинския народ и на "всички хора, които още са там и не са в безопасност".

"Надявам се, че можем да помогнем на хората по света да разберат какво се случва, защото го видяхме. Видяхме какво правят те [руската армия], как го правят и то е отвратително", каза 27-годишният Никитин след края на танца.

"Само допреди 6 дни бях в Харков. Целите ни семейства все още са в Украйна", добави той.

След изпълнението си в петък двамата фигуристи приключиха участието си в първенството. Те не участваха във волната програма, тъй като не са имали време да тренират нов танц.

"Смятаме, че е неуместно да го танцуваме в оригиналния му вид, докато хора умират и се крият в мазета в страната ни", написа Назарова в публикация в Инстаграм.

Досега двамата са тренирали оригиналните изпълнения със своя вече бивш треньор - руснака Александър Жулин. Той обаче не присъства на световното първенство. Отборът по фигурно пързаляне на Русия също не участва на първенството, след като международната федерация наложи забрана на всички състезатели от Русия и Беларус. Доскоро Назарова и Никитин тренираха именно с руския тим.

Междувременно руските олимпийски медалисти в танците на лед Виктория Синицина, Никита Кацалапов, Евгения Тарасова и Владимир Морозов присъстваха на концерта, отбелязващ осмата годишнина от анексирането на украинския полуостров Крим. Той се проведе на 18 март в Москва и беше изпълнен с послания в подкрепа на руската инвазия. Върху дрехите на четиримата спортисти се виждаше буквата Z, която в последния месец се превърна в про-руски символ.

Според Никитин изключването на руски спортисти от повечето международни състезания е "важно".

"Обикновено казваме, че спортът и политиката не трябва да се смесват. Но някои руски спортисти подкрепят [руското правителство]. Това е начинът светът да им каже - грешите."

Facebook форум

XS
SM
MD
LG