Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама украинци и милиардерът Абрамович са имали симптоми на отравяне, твърдят медии


Руският милиардер Роман Абрамович. Снимката е архивна.
Руският милиардер Роман Абрамович. Снимката е архивна.

Трима души, участващи в преговорите между Украйна и Русия, са имали симптоми от отравяне с неизвестно химическо вещество. Двама от пострадалите са членове на украинската делегация, а третият е руският милиардер Роман Абрамович, който е в ролята на посредник.

Новината съобщиха американското издание Уол стрийт джърнъл и разследващият сайт Белингкат. Те се позоваха на анонимни източници, запознати със ситуацията.

Изданията съобщават, че инцидентът с вероятното отравяне се е състоял в Киев на 3 март.

На тази дата Абрамович се е срещнал с неназовано лице и с украинския депутат Рустем Умеров. Вечерта и тримата са проявили симптоми на отравяне – зачервяване на очите, болезнено сълзене, белене на кожата на лицето и на ръцете.

Според Белингкат Роман Абрамович е имал периоди на загуба на зрение. Близки на Абрамович потвърждават пред Би Би Си симптомите на милиардера, но отказват да посочат имената на останалите двама души, присъствали на срещата.

Независимо от симптомите участниците в преговорите на следващия ден са отпътували за Лвов, а после и за Истанбул, където е предстояла среща с представителите на руските власти. Там Абрамович и Умеров са потърсили медицинска помощ.

Белингкат се позовава на експерти, според които количеството на поетата отрова е било недостатъчно за фатален изход.

Уол стрийт джърнъл предполага, че зад опита за отравяне могат да стоят най-консервативни кръгове от Кремъл, които настояват Москва да води преговорите в максимално ултимативен дух.

Руското независимо издание „Агентство“, което работи в изгнание, напомня, че през март медиите, близки до Кремъл, са започнали кампания срещу Рустем Умеров. В публикациите той е бил наричан агент на САЩ, който пречи на преговорния процес.

Умеров излиза от състава на украинската делегация по-късно през март, тоест след датата на вероятното му отравяне.

Преговорите между Русия и Украйна протичаха на живо в Беларус, а после продължиха онлайн. Новата среща между двете страни е насрочена за вторник в Истанбул.

Роман Абрамович често се посочва като посредник в преговорния процес. Милиардерът сам предложи своята помощ в преговорния процес и тя беше приета както от Москва, така и от Киев, пише "Агентство".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG