Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Морален гняв". Байдън защити думите си, че Путин не може да остане на власт


Американският президент Джо Байдън
Американският президент Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън не съжалява за думите си, че руският президент Владимир Путин "не може да остане на власт". С това изявление обаче той не е имал предвид, че САЩ целят смяна на режима в Русия, а е изразил "моралния си гняв". Това каза самият Байдън в понеделник.

Пояснението се отнася до думите, които той отправи по време на посещението си в полската столица Варшава на 26 март. Коментарът му тогава предизвика безпокойство и беше интерпретиран като призив за смяна на режима в Русия. Впоследствие от Белия дом уточниха, че Байдън е искал да каже, че "Путин не трябва да бъде оставен да упражнява властта си върху своите съседи или върху региона".

В понеделник американският президент опита допълнително да изясни думите си, като каза, че те са били израз на "морален гняв", а не на потенциална нова американска политика спрямо Русия. По думите му той е реагирал на поведение, "което кара целия свят да се пита - "Боже мой, какво прави този човек?".

По-рано същия ден говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи изявлението на Байдън от 26 март като "без съмнение тревожно".

"Никой не вярва, че говорех за сваляне на Путин", посочи в отговор Байдън. "Последното нещо, което искам да направя, е да започна сухопътна война с Русия".

Американският президент допълни, че репликата му е била предизвикана от емоционална среща със семейства, разселени заради нахлуването на Русия в Украйна. Руската инвазия започна на 24 февруари, като оттогава досега 10 милиона души или близо една четвърт от населението на Украйна са били принудени да напуснат домовете си. От тях повече от 3,5 милиона, предимно жени и деца, са бежанци в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG