Връзки за достъпност

Извънредни новини

Една четвърт от украинците са избягали от домовете си от началото на войната


Майка прегръща сина си на гара в Полша на 18 март. И двамата са бежанци от Украйна.
Майка прегръща сина си на гара в Полша на 18 март. И двамата са бежанци от Украйна.

Десет милиона души или близо една четвърт от населението на Украйна са напуснали домовете си от началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари. Това съобщи върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди в неделя.

"Отговорността за страданието, причинено на цивилните, пада на тези, които водят войни навсякъде по света", написа той в Туитър.

По думите му "войната в Украйна е толкова опустошителна, че 10 милиона души са избягали от домовете си в други части на страната или са бежанци в чужбина".

Повече от 3,4 милиона украинци, предимно жени и деца, са напуснали страната от началото на войната на 24 февруари. Агенцията за децата на ООН УНИЦЕФ съобщи, че над 1,5 милиона деца са сред избягалите в чужбина.

Бежанците отиват първо в съседни страни на запад като Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Молдова.

В същото време тече евакуация на цивилното население на обсадения от руската армия южен град Мариупол, където около 300 000 души остават в капан с малко или почти никаква храна, без вода, ток и парно. Властта в Киев отказа да предаде контрола на града на Москва по-рано в понеделник.

Украинското правителство планира да изпрати десетки автобуси на 21 март, с които да бъдат транспортирани цивилни. Според държавните медии в Русия Москва се е съгласила да отвори хуманитарни коридори за 2 часа в понеделник. В неделя имаше 24-часово затишие на руските обстрели в повечето градове.

Според вицепремиера на Украйна Ирина Верешчук още в неделя са били евакуирани близо 4000 души от Мариупол до Запорожие, който се намира на около 225 км. разстояние.

Местните украински власти съобщават, че няколко хиляди жители са били принудително преместени в Русия през последните дни.

"Окупаторите изпращат жителите на Мариупол в лагери, проверяват телефоните им и изземват украинските им документи", твърди Павло Кириленко, ръководител на областната администрация в Донецк.

От 2 седмици Мариупол, който е стратегически важен пристанищен град в южна Украйна, е под постоянен обстрел от руски ракети. Русия нанесе удари по няколко цивилни убежища, училища, болница и театър. Украйна заяви, че атаките в Мариупол са военни престъпления, които ще останат в историята.

Според анализатори Москва иска да вземе контрол над града, защото така ще има връзка между териториите в Източна Украйна, които държи чрез проруските сепаратисти, и анексирания през 2014 г. полуостров Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG