Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки убити в Николаев. Депортирани граждани от Мариупол. Русия не може да овладее въздушното пространство


Папа Франциск посети детска болница в Рим, където са настанени ранени деца, които са бежанци от Украйна
Папа Франциск посети детска болница в Рим, където са настанени ранени деца, които са бежанци от Украйна

Ден 24 на войната доведе до десетки нови жертви и обвинения от страна на Украйна за военни престъпления, извършени от руската армия. Те са свързани с действията на руските военни в Мариупол, който е обсаден от втори март насам, а от повече от седмица гражданите нямат достъп до течаща вода, храна и вода. От Киев съобщиха, че боевете, които от вчера се приближиха към центъра на града, не позволяват преминаването на кордони с хуманитарна помощ.

От местния общински съвет заявиха, че през последната седмица "хиляди граждани" на Мариупол са били принудително депортирани на руска територия.

„Окупаторите незаконно отведоха хора от един от кварталите, където в убежището в спортна зала повече от хиляда души се криеха от постоянните бомбардировки“, заявяват от градския съвет в канала си в Телеграм. Засега този информация не може да бъде потвърдена.

В същото време от Министерството на отбраната на Русия обявиха, че автобуси, които по техни думи превозват бежанци, са започнали да пристигат на руска територия от четвъртък насам. От министерството съобщиха, че имат в готовност 200 автобуса за „евакуация“ на гражданите на Мариупол.

В събота под сериозна атака се оказа и друг южен град, в близост до Одеса – Николаев. Там руската армия извърши ракетно нападение срещу украинска казарма. По данни на украинските въоръжени сили, цитирани от Франс прес, в казармите е имало над 200 души, а загиналите са най-малко 50.

Украинската армия съобщи за интензивни боеве през вчерашния ден срещу руски войски, настъпващи в Донецка и Луганска област. Преди дни властите в самообявената Донецка народна република (ДНР) съобщиха за обстреляна жилищна сграда в Донецк, която е довела до смъртта на четирима души и раняването на 19 други.

В северния град Чернигов, който се намира в близост до границата с Беларус, руски части са обстрелвали една от местните болници. Това е наложило извеждането на пациентите навън, където температурите са ниски. Кметът Владислав Атрошенко заяви, ча градът е в хуманитарна катастрофа - няма електричество, отопление и вода, а почти цялата градска инфраструктура е разрушена.

Русия не успява да получи контрол върху въздушното пространство на Украйна, което е една от основните цели на Москва. Това обявиха в събота от Министерството на отбраната на Великобритания. Според тях това е и една от основните причини руската армия да не успява да печели повече територии. От Лондон твърдят също и че руските войски са започнали промяна в подхода си като ще се увеличат атаките срещу цивилни цели и унищожението на инфраструктура. Това от своя страна може да доведе още по-тежка хуманитарна криза в страната.

От украинския генерален щаб съобщиха, че в събота руските сили активно са се прегрупирали и са започнали възстановяване на силите си в различни ключови точки в Украйна. Целта на тези действия, според Киев, е нова, масирана атака срещу столицата, както и откъсването на Чернигов и друг северен град – Суми. От Суми в събота бяха евакуирани над 70 бебета сираци.

Преди ден президентът Володимир Зеленски поиска "значими" преговори с Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG