Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не сме наивни." Зеленски отчете положителни сигнали от преговорите, но предупреди, че заплахата остава


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Представителите на Украйна и Русия отчетоха сигнали за напредък при мирните преговори, но предупредиха, че постигането на споразумение за край на войната все още е далеч. Това стана след среща между двете делегации в Истанбул, Турция, във вторник.

Преговарящите от Киев и Москва се срещнаха за пръв път на живо от повече от две седмици. Разговорите се проведоха в 34-ия ден от началото на войната, която Русия започна срещу Украйна. По време на преговорите военните действия продължаваха. Над десет души загинаха при обстрел срещу административна сграда в Николаев.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че сигналите от преговорите са “положителни”, но предупреди, че заплахата остава.

“Можем да кажем, че сигналите, които получаваме от разговорите, са положителни, но те не водят до спиране на руските обстрели”, каза той вечерта във вторник.

По време на преговорите Русия съобщи, че планира да “намали драстично” военните действия в района на украинската столица Киев и град Чернигов. Зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Фромин каза, че целта е да се “увеличи взаимното доверие”.

Киев определи обявеното изтегляне за подвеждащо.

“Украинците не сме наивни”, каза Володимир Зеленски. “Украинците се научихме през тези 34 дни от инвазията и през последните осем години война в Донбас, че могат да вярват само на конкретни резултати.”

Западът също предупреди, че заплахата остава. Според Министерството на отбраната на САЩ Русия не изтегля силите си, а само ги прегрупира.

“Това не значи, че заплахата за Киев вече не съществува”, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби. “Не сме готови да наречем това отстъпление или дори оттегляне.”

Украйна от своя страна предложи на Русия конкретни стъпки за край на войната - неутралитет с международни гаранции и 15-годишен консултативен период за статута на анексирания Крим.

Турция, която е в ролята на посредник, определи предложението като “най-значимия напредък” досега.

Украинският преговарящ Михайло Подоляк съобщи в Туитър, че по време на “трудните преговори за мир” са обсъждани безусловни гаранции за сигурност за Украйна, прекратяване на огъня и хуманитарни коридори са сред темите, обсъждани.

Подоляк добави, че бъдещето на контролираните от проруските сепаратисти в Донбас територии ще се обсъжда от лидерите на Украйна и Русия. Той каза също, че всяко мирно споразумение ще бъде подложено на референдум в Украйна.

Руският преговарящ Владимир Медински каза, че делегацията на Москва ще разгледа предложенията и ще ги представи на президента Владимир Путин.

“Предстои ни дълъг път” за подготвяне на мирно споразумение, каза Медински пред руската държавна агенция ТАСС.

Преговорите в Турция започнаха с обръщение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който призова за конкретни резултати, за да има среща между президентите Зеленски и Путин.

"Или ще победим, или Путин ще загуби"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG