Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всеки сантиментър." Столтенберг потвърди ангажимента на НАТО към защитата на България


Скрийншот от обръщението на Йенс Столтенберг
Скрийншот от обръщението на Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди ангажимента на Алианса да защитава България. Във видео обръщение по повод 18-ата годишнина от присъединяването на страната към Съюза той отчете приноса на България към общата отбрана и призова София и всички съюзници да инвестират поне 2% от БВП за отбрана.

“Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник. Един за всички и всички за един”, каза Столтенберг в обръщение, публикувано на сайта на българското Народно събрание във вторник вечерта.

Генералният секретар на НАТО отбеляза помощта, която НАТО оказва на Украйна във войната, започната срещу нея от Русия.

“Съюзниците в НАТО налагат на Русия безпрецедентна цена и значително са увеличили своята подкрепа за Украйна, включително с големи количества противотанково и противоракетно оборудване, за спасяването на човешки животи в Украйна”, каза Столтенберг.

“България е изпратила хуманитарна помощ на Украйна, в т.ч. за подслон и медицински материали. Зная също, че приемате бежанци от Украйна.”

България досега не е изпратила военна помощ на Украйна. Според президента Румен Радев и БСП, която е част от управляващата коалиция, евентуална военна помощ за Украйна би означавала “въвличане на България” във войната. Редица политици и експерти обаче казват, че това не е вярно. Шестима бивши министри на отбраната призоваха България незабавно да окаже военно-техническа помощ на Украйна.

“Войната на президента Путин в Украйна ежедневно носи смърт и разрушения, застрашавайки сигурността на Европа и поставяйки пред предизвикателство целия световен ред”, каза Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО отбеляза и усилията на Алианса да укрепи своите възпиращи и отбранителни способности “в отговор на тази нова реалност”.

По думите му в момента на територията на държавите членки на организацията има стотици хиляди военни в състояние на повишена готовност. Това включва 100 000 военни от САЩ в Европа и още 40 000 под прякото командване на НАТО.

Повишаването на отбранителните способности включва и изпращане на допълнителна техника. В България Испания изпрати изтребители Eurofighter, които ще патрулират в българското въздушно пространство. Предстои да пристигнат и изтребители F-35 от Нидерландия.

“Знам, че мога да разчитам все така на ангажираността на България в НАТО в бъдеще”, каз още Йенс Стотленберг.

България се присъедини към НАТО на 29 март 2004 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG