Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин не научава истината за войната в Украйна, твърдят Великобритания и САЩ


Руският президент Владимир Путин, 1 февруари, 2022 г.
Руският президент Владимир Путин, 1 февруари, 2022 г.

Русия силно е сбъркала в преценката на ситуацията в Украйна, тъй като някои от съветниците на руския президент Владимир Путин не му казват истината. Това съобщи в четвъртък ръководителят на Британския правителствен информационен щаб (GCHQ) Джеръми Флеминг, цитиран от Би Би Си. По-рано в сряда същото съобщиха от Белия дом и Пентагона в САЩ.

Войната в Украйна започна на 24 февруари и продължава повече от месец въпреки очакванията за бърз военен успех на Русия. Според Запада руската армия среща силна съпротива и търпи тежки загуби.

По думите на Флеминг руски войници отказват да изпълняват заповеди, саботират собственото си оборудване и дори по погрешка са свалили свой собствен самолет.

„Съветниците на Путин отказват да му кажат истината, но това, което се случва и степента на тези погрешни преценки трябва да са кристално ясни на режима“, каза Флеминг.

„Получава се стратегическата грешка, за която западните лидери предупредиха Путин. Това се превърна в негова персонална война, като цената плащат невинни хора в Украйна и все повече обикновени руснаци също“.

По-рано в сряда говорителката на Белия дом Кейт Бедингфийлд каза на пресконференция, че Путин е бил подведен от съветниците си.

„Вярваме, че Путин е подвеждан от съветниците си относно това колко зле се представя руската армия и как влияят санкциите на руската икономика, защото те са твърде уплашени да му кажат истината“, каза Бедингфийлд.

Тя добави, че САЩ съобщават това в този момент, за да покажат, че това е „стратегическа грешка на Русия“. Все още няма коментар от Кремъл.

Джон Кърби, говорител на Пентагона, се съгласи с твърденията и подчерта, че това може да възпрепятства преговорите. От друга страна, казва Кърби, "не се знае как ще реагира такъв лидер на лоши новини". По-рано американският президент Джо Байдън каза, че не може да коментира разузнавателните данни.

Украинските власти съобщават за над 17 000 загинали руснаци, като според последните официални данни на Русия броят е 1351.

По-рано във вторник заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд определи загубите на Русия като "невероятни" и уточни, че руските жертви са над 10 000.

"Мисля, че, за съжаление, руснаците все още не са узнали напълно колко силна е украинската армия", каза Нюланд в интервю пред телевизия Current Time.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG