Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пада мораториумът за парното и тока. Нов максимален осигурителен праг и минимална заплата


Мораториумът върху цените за електроенергия, газ и ВиК услуги за битовите потребители беше наложен през декември 2021 г. с решение на Народното събрание

От 1 април пада наложеният от Народното събрание мораториум върху цените на тока, парното и ВиК услугите за битовите потребители. Той беше влязъл в действие на 16 декември 2021 г.

Въпреки отпадането му представителите на властта не очакват шоково повишение на цените. Това каза председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.

В четвъртък премиерът Кирил Петков съобщи, че не се очакват сериозни повишения на електроенергията и водата, но добави, че цената на природния газ зависи до голяма степен до решенията на Русия и в частност на руската държавна „Газпром“.

От петък настъпват и промени по отношение на максималния осигурителен праг и минималната работна заплата. Максималният осигурителен праг нараства от 3000 на 3400 лв., а минималната заплата - от 650 на 710 лв.

В началото на годината планираното увеличение на максималния осигурителен праг срещна сериозна съпротива от голяма част от компаниите във високотехнологичния сектор. Редица синдикални организации обявиха, че ще се борят за допълнително повишаване на минималната заплата, което да бъде въведено при предвидената актуализация на бюджета през лятото.

Повишение има и за парите за майчинство през втората година, което се вдига на 710 лв.

Увеличение има и на размера на сумите, които се предоставят на работниците за ваучери за храна. От 1 април те вече могат да са до 200 лв. месечно и с тях могат да се плащат ток, вода и парно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG