Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българите подкрепят членството в ЕС и НАТО, както и твърда позиция спрямо С. Македония, гласят проучвания


77% от българите подкрепят оставането на страната в Европейския съюз, а 60% са „за“ това България да продължава да е член на НАТО. Това показва проучване на Маркет Линкс, поръчано от бТВ.

То е направено в периода 22-29 март и в него участие са взели 1029 души.

Освен положителното отношение към НАТО, 55% от участвалите в проучването смятат, че България не може да гарантира суверенитета си, ако не е част от военния съюз.

Повече от половината попитани – 53%, посочват, че одобряват хуманитарната и финансовата помощ, които София предоставя на Киев.

Според 41% от анкетираните санкциите, които са наложени на Русия заради войната, която започна срещу Украйна, са справедливи. Повече от 1/3 – 34% са на обратното мнение.

46% от хората смятат, че в момента България не е обект на хибридна атака, като само 25% от анектираните смятат, че тече руска пропагандна кампания.

67% от анкетираните се обявяват за „неутралитет“ на страната в конфликта между Русия и България.

В същото време по-голямата част от хората подкрепят „твърдата позиция“ на България във връзка с членството на Северна Македония в ЕС. Според данни от проучване на Галъп интернешънъл болкан, публикувано в петък, зад това застават 68,9% от респондентите, а само 22,5% са на мнение, че София трябва да има „по-мека“ позиция спрямо Скопие. Резултатите са от телефонно проучване, извършено сред 800 души през февруари.

В сондажа 71% от допитаните са посочили, че за тях е по-важно да бъдат уредени отношенията между България и Севрена Македония, а не членството на западната ни съседка в ЕС.

60,8% смятат, че подкрепа за присъединяване към блока трябва да бъде дадена само при условие, че Скопие изпълни условията по договора, който има със София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG