Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДАНС ще проверява фирмата, с която правителството подписа меморандум за 1 млрд. лв. инвестиция


Кирил Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация по случая и подчерта, че това е причина за много внимателна проверка

Фирмата Gemcorp Capital, с която правителството подписа меморандум за инвестиции „на стойност около 1 млрд. долара“, ще бъде проверявана от ДАНС. Причината за това е предишно участие на свързани с Русия лица в нея, а целта е да не се допуснат „съмнителни капитали у нас“. Това заяви премиерът Кирил Петков пред бТВ.

Кирил Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация по случая и подчерта, че това е причина за много внимателна проверка, защото досегашната е била „на база на сегашното състояние“.

Веднага след съобщението за подписването на меморандума, сайтът BIRD публикува информация, че фондът е свързан с руски бизнесмен, приближен до санкционирания от Запада директор на руския държавен военен конгломерат “Ростех” Сергей Чемезов.

Файненшъл таймс също потвърди тази информация и припомни, че Чемезов е близък приятел на руския президент Владимир Путин, с когото са делили един апартамент, докато са служили в съветските тайни служби КГБ в Източна Германия.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, каза още Петков.

До този момент Gemcorp нямаше инвестиции в България, а информацията за руски връзки провокира въпроса как така фондът изведнъж се появи в София.

Преди дни пред Нова телевизия вицепремиерът Асен Василев отговори на въпроса дали е направена проверка на фирмата за връзки с Русия.

„Gemcorp дойдоха при нас с колеги от американското посолство от Департамента на САЩ“, каза тогава Василев. От посолството на САЩ в София обаче отрекоха тази информация и заявиха пред Свободна Европа, че считат, че„ твърденията за обратното са в резултат на недоразумение“.

Gemcorp Capital е основан през 2014 г. от няколко души, сред които и българинът Атанас Бостанджиев. Според Файненшъл таймс първоначалният капитал на Gemcorp e предоставен от руския милионер Алберт Авдолян. Този факт обаче не е бил оповестен публично. Именно „това илюстрира сложните и заплетени интереси на руски бизнесмени, които инвестират активите си в лондонското сити“, написа Файненшъл таймс.

Gemcorp Capital започва работа с 250 млн. долара, осигурени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев.

Сергей Адониев беше и един от притежателите на т.нар "златни паспорти" в България. Той получи български паспорт през 2008 година, въпреки че още тогава не е отговарял на условията за него. Причината е, че има присъда в САЩ за пране на пари десетилетие по-рано.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG