Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР огласи над 100 сигнала, по които "няма никаква информация" за прокурорска реакция 


Вътрешният министър Бойко Рашков анонсира публикуването на справката още миналата седмица
Вътрешният министър Бойко Рашков анонсира публикуването на справката още миналата седмица

МВР публикува в понеделник данни за 116 сигнала за престъпления, които през последните месеци са били предадени на прокуратурата, но “няма никаква информация за произнасяне” от нейна страна.

Сред обектите на въпросните сигнали са главният прокурор Иван Гешев, депутатът от ДПС Делян Пеевски, столичната кметица Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков, тъстът на бизнесмена Христо Ковачки и общински съветник от Перник - Божидар Живков, бившите здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов и други.

Вътрешният министър Бойко Рашков анонсира публикуването на тази справка още през миналата седмица като заяви, че МВР ще изнесе информация за всички случаи, “потънали” в държавното обвинение.

От пресцентъра на прокуратурата отговориха в понеделник, че това е “поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт”. Оттам отказаха да коментират развитието на споменатите от МВР случаи, “по голяма част от които текат активни действия по разследването, назначени са множество експертизи и други процесуални действия”.

По отношение на главния прокурор Иван Гешев вътрешното министерство твърди, че няма информация за прокурорска активност по сигнала, подаден в Министерството на правосъдието от бившия съдружник във фирма “Жоси” Георги Цолов Георгиев. Той твърди, че е прехвърлил на бащата на Гешев дял от дружеството, за да получи съдействие от прокуратурата в спор с друг съсобственик.

Този случай е сред примерите, използвани от правосъдната министърка Надежда Йорданова като основания, за да поиска предсрочното отстраняване на Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт. ВСС обаче прие правила за разглеждането на искането, според които сюжетът с фирма “Жоси” въобще няма да бъде обсъден, защото предхожда избора на настоящия главен прокурор.

Срещу Гешев има подадени сигнали и от гражданското движение БОЕЦ, което твърди, че като наблюдаващ прокурор по делото за източването на КТБ той е участвал в престъпна група, целяща срива на банката. От движението са внесли в началото на годината и три сигнала за корупция и пране на пари срещу Делян Пеевски, които също се споменават в справката на МВР.

Друг случай, за който не е известно да има напредък на прокурорските действия, е удълбочаването на варненското пристанище, по което има прокурорска преписка от края на 2021 г. То струва на държавата близо 400 млн.лв., които са отпуснати от държавното дружество “Пристанищна инфраструктура” на собствената му фирма “Транспортно строителство и възстановяване”. След това обаче парите стигат до частната “ЕС Билд”.

Този казус привлече общественото внимание заради обстоятелството, че в района на варненското пристанище е и портът на ТЕЦ “Варна”, чийто собственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.

От миналото лято в пернишката прокуратура пък се води преписка срещу тъста на Ковачки Божидар Живков, срещу когото има и проверка на антикорупционната комисия, която установи, че той не е декларирал две сметки с над 400 хиляди евро в чужбина.

Справката на МВР изобилства от сигнали срещу кметове, сред които е и Йорданка Фандъкова. От миналата пролет Софийската районна прокуратура проверява дали тя е внесла в общинския съвет документи с невярно съдържание за строителството на инсинератор в столичната “Топлофикация”. Сигнал има и срещу главния архитект на София Здравко Здравков.

Сигнали, чакащи произнасяне, има още срещу кметовете на Пазарджик, Своге, Видин, Твърдица, Ямбол, Бобошево и други.

От МВР припомнят и, че не е ясно какво се случва доказателствата за длъжностно престъпление, изпратени от вътрешното министерство на прокуратурата за бившите здравни министри и настоящи депутати от ГЕРБ Кирил Ананиев и Костадин Ангелов по случая със строежа на детска болница.

“Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в неконструктивен “диалог“, който погазва конституционно заложения принцип за разделение на властите. Против интереса на българските граждани е прокуратурата да възприеме подхода, налаган от лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт, за нарушаване устоите на правовата държава”, отвърнаха от пресцентъра на държавното обвинение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG