Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР предаде на прокуратурата последните здравни министри на ГЕРБ заради детската болница


Кирил Ананиев (вляво) смени здравното с финансовото министерство през лятото на 2020 г. и беше наследен от Костадин Ангелов (вдясно)
Кирил Ананиев (вляво) смени здравното с финансовото министерство през лятото на 2020 г. и беше наследен от Костадин Ангелов (вдясно)

Съществуват достатъчно данни за длъжностно престъпление, по които прокуратурата да образува разследване срещу последните двама здравни министри от ГЕРБ Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Причината - процедурата по строеж на Национална многопрофилна детска болница. Това става ясно от документи, изпратени от МВР на прокуратурата и цитирани от "Дневник".

През август миналата година служебният им наследник Стойчо Кацаров изпрати сигнал по случая на държавното обвинение, твърдейки, че има данни за редица нарушения в конкурсната процедура, проведена по времето на управлението на ГЕРБ.

Тогава служебният здравен министър каза, че за строежа на болницата са били преведени авансово над 9.2 млн. лв. на консорциума от фирми от групата на "Главболгарстрой" (ГБС), без да има законово основание за това. В сигнала му бяха посочени действия на "всички длъжностни лица, ангажирани по този казус", включително на бившия премиер Бойко Борисов и бившите здравни министри Ананиев и Ангелов, които сега са депутати от партията му.

Бившите управляващи от ГЕРБ бяха сключили договор за изграждане на специализираното лечебно заведение в недовършен строеж в двора на Медицинската академия в София. През миналия юни служебното правителство реши, че старият строеж ще бъде съборен, а на негово място ще има нова, модерна сграда. След месец беше прекратен и договорът с ГБС.

В началото на февруари МВР обяви, че започва своя проверка на начина, по който е била проведена въпросната процедура. Преди два дни Специализираната прокуратура пък съобщи, че е образувала разследване за длъжностно престъпление в здравното министерство във връзка с поръчката за строеж на детска болница, но не спомена по чие време е извършено то.

По информация на "Дневник" в рамките на проверката на МВР финансов инспектор е констатирал, че довършването на замразения от години строеж на детската болница противоречи на действащите общ и подробен устройствен план, а и на изискванията за безопасност.

Освен това е установена недопустима според в Закона за обществените поръчки смяна на възложителя на проекта. Първоначално това е здравното министерство, но впоследствие е създадена държавната "Здравна инвестиционна компания за детска болница" с капитал от 100 млн. лв и министерството прехвърля на нея управлението на проекта, пише "Медиапул".

От цитираните от изданието констатции на МВР става ясно, че наред с Ананиев и Ангелов, заподозрян в длъжностно престъпление е и ръководителят на държавното дружество, поело управлението на проекта, Иван Алексиев.

Изграждането на детска болница с всички медицински грижи, необходими за лечението на деца, е тема, която се обсъжда от години. Последното правителство на ГЕРБ (2017-2021) възнамеряваше да продължи строителството на изоставена сграда, замислена през 70-те години на миналия век.

След няколкомесечни протести на лекари, архитекти и граждански организации бившият премиер Борисов разпореди недовършената сграда да бъде съборена и изграждането на болницата да започне наново. Тоагава Ангелов обясни, че въпреки променените условия на проекта, той ще бъде довършен по вече съществуващия договор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG